Ο Όμιλος Emirates ανακοινώνοντας τα ετήσια οικονομικά του αποτελέσματα, παρουσιάζει κερδοφορία για 24η συνεχόμενη χρονιά, με την εταιρεία να σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη παρά την πρωτοφανή οικονομική πίεση και τις πολύ υψηλές τιμές καυσίμων.


Στην Ετήσια Έκθεση του Ομίλου για το Οικονομικό Έτος 2011-2012 που δημοσιεύθηκε, η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 629 εκατ. δολαρίων, ενώ η dnata σημείωσε ιστορικό ρεκόρ κερδών στα 52 χρόνια λειτουργίας της. Παρά τις θεμελιώδεις προκλήσεις, τα έσοδα του Ομίλου σημείωσαν ιστορικό υψηλό, φθάνοντας τα 18,4 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 17,8% σε σχέση με πέρυσι. Το ταμειακό υπόλοιπο του Ομίλου αυξήθηκε κατά 9,5% φθάνοντας τα 4,8 δισ. δολάρια.


«Η επίτευξη κερδοφορίας του Ομίλου για 24 συναπτά έτη και η διατήρηση μιας ανοδικής αναπτυξιακής πορείας, αναιρεί τον κανόνα που ισχύει στο βιομηχανικό κλάδο» δήλωσε η Αυτού Υψηλότης Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Chairman and Chief Executive, Emirates Airline and Group.


«Κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Έτους 2011-12, ο Όμιλος έχει επενδύσει συνολικά περίπου 3,8 δισ. δολάρια σε νέα προϊόντα. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει προσελκύσει νέους πελάτες, επεκτείνοντας παράλληλα τη διεθνή παρουσία μας. Η επιτυχημένη επιχειρηματική ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, αλλά συνεχούς και υπολογισμένης επένδυσης. Κάθε ντίρχαμ που κερδίζουμε, είναι στρατηγικά προϋπολογισμένο που θα επενδυθεί και είναι αυτή η διορατικότητα που επιτρέπει στον Όμιλο να διατηρεί συνεχή και τόσο ισχυρή κερδοφορία».


Παρά το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, ο Όμιλος συνέχισε να επενδύει και να διευρύνει τη βάση των εργαζομένων της, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους σε ποσοστό που ξεπερνά το 10%.


Κατά τη διάρκεια του έτους, η αεροπορική εταιρεία παρέλαβε τον εντυπωσιακό αριθμό των 22 νέων αεροσκαφών, υψηλότερο από κάθε άλλη χρονιά, επένδυση η οποία χρηματοδοτήθηκε από πλήθος διαφορετικών χρηματοδοτικών πηγών. Με αυξημένο στόλο αεροσκαφών, η Emirates επένδυσε περαιτέρω στο παγκόσμιο δίκτυο προορισμών της προσθέτοντας 11 νέους προορισμούς και αυξάνοντας τη χωρητικότητα των αεροσκαφών της για δρομολόγια σε 34 πόλεις, αριθμός ρεκόρ για την αεροπορική εταιρεία.


«Η διαχείριση των συνεχώς μεταβαλλόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών, σε συνδυασμό με τις ιστορικά υψηλές τιμές καυσίμων, απαιτούν μεγάλη αντοχή. Η διατήρηση της ανάπτυξης και της κερδοφορίας σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, δείχνει τη σαφή μας κατανόηση των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», πρόσθεσε ο Σεΐχης Ahmed.


Σημειώνοντας ρεκόρ κερδοφορίας, η dnata παρέμεινε πιστή στην αποδεδειγμένη στρατηγική εξαγορών της, κερδίζοντας πλειοψηφικό μερίδιο στο on line ταξιδιωτικό πρακτορείο, Travel Republic Ltd, καθώς και το 50% των μετοχών της Wings Inflight Services στη Νότια Αφρική. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι το 55% των εσόδων της dnata στα Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους προέρχονται από τις διεθνείς επιχειρήσεις, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Κατά το Οικονομικό Έτος 2011-12, τα έξοδα της Emirates για καύσιμα αυξήθηκαν κατά 44,4%, φθάνοντας τα 6,6 δισ. δολάρια. Με τα λειτουργικά έξοδα να έχουν αυξηθεί κατά 24% και το ποσοστό αύξησης των εσόδων να αγγίζει το 16,2%, η Emirates απορρόφησε το επιπλέον κόστος από την αύξηση των τιμών των καυσίμων για περίπου ένα χρόνο, προτού προβεί σε αναγκαστική επιβολή επίναυλου καυσίμων σε όλα τα αεροπορικά εισιτήρια.


Πέρα από το κόστος των καυσίμων, η Emirates αντιμετώπισε μια επιπλέον πρόκληση το τελευταίο έτος, λόγω των πολιτικών αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, επηρεάζοντας τα δρομολόγια της αεροπορικής εταιρείας. Ωστόσο, η εταιρεία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις της και μεταβάλλοντας τη χωρητικότητα και τον προγραμματισμό των δρομολογίων, κατάφερε να διατηρήσει την κερδοφορία της.


«Τα τελευταία πέντε χρόνια, η δυνατότητα μεταφοράς επιβατών της Emirates βάσει της χιλιομετρικής απόστασης με διαθέσιμες θέσεις έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 100%, διευκολύνοντας νέους εμπορικούς δεσμούς και δημιουργώντας ένα νέο ρεύμα κίνησης επιβατών. Όντας η πρώτη αεροπορική εταιρεία που αξιοποίησε τέτοιες ευκαιρίες, έχουμε αποκτήσει ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε», δήλωσε ο Σεΐχης Ahmed.


Προβάλλοντας τα υγιή οικονομικά της, η Emirates εξέδωσε επιτυχώς ομόλογο ύψους 1 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο του 2011 και παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους παραδοσιακούς χρηματοδότες μας υποφέρουν από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, το ομόλογο υποδέχθηκαν θετικά παγκόσμιοι επενδυτές, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη τους στο επιχειρηματικό μοντέλο της Emirates. Επιπλέον, η αεροπορική εταιρεία προχώρησε στην πλήρη αναχρηματοδότηση ομολόγου ύψους 250 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης, με ορίζοντα ωρίμανσης τον Ιούνιο του 2011. Το ομόλογο, καταχωρημένο στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, εκδόθηκε αρχικά το 2006 με πενταετή ορίζοντα ολοκλήρωσης.


«Ξεκινάμε το νέο Οικονομικό Έτος με συγκρατημένη αισιοδοξία, συνεχίζοντας την πορεία μας σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με ένα σαφές όραμα για τη συνέχιση της επιτυχίας μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι για να επιτύχεις στο συγκεκριμένο κλάδο απαιτεί αποφασιστικότητα κι είμαστε κάθετοι στην προσπάθειά μας προς το καλύτερο. Ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι και πάντα προσπαθούμε για το τέλειο, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Με την υποστήριξη του πολυπολιτισμικού εργατικού δυναμικού μας που αριθμεί τους 63.000 υπαλλήλους, είμαστε βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι και πάλι πιο επικερδή από τα προηγούμενα», πρόσθεσε ο Σεΐχης Ahmed.


Emirates Airline
Τα έσοδα της Emirates άγγιξαν το ιστορικό ρεκόρ των 17 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 14,9%, σε σχέση με το προηγούμενο Οικονομικό Έτος. Παρά την ισχυρή αύξηση εσόδων, η ασφυκτική αύξηση του κόστους καυσίμων, επηρέασε τα μεγέθη της Emirates, με τα κέρδη της αεροπορικής εταιρείας να είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τα 409 εκατ. δολάρια, αντικατοπτρίζοντας μια πτώση 72,1% σε σχέση με πέρυσι.


Μεταφέροντας ρεκόρ επιβατών που έφθασαν τα 34 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με το περασμένο έτος, η Emirates διατήρησε το ποσοστό επιβατών ανά διαθέσιμες θέσεις σε ισχυρά επίπεδα, στο 80%, διατηρώντας τα ίδια ποσοστά με πέρυσι. Με μία αύξηση της χωρητικότητας των αεροσκαφών- Διαθέσιμες θέσεις ανά χιλιομετρική απόσταση- της τάξης του 9,8%, το αποτέλεσμα καταδεικνύει την ισχυρή επιθυμία των επιβατών να πετάξουν με ένα state-of-the-art αεροσκάφος της Emirates.


Τα έσοδα από τις δραστηριότητες της Emirates και στις έξι περιφέρειες εξακολουθούν να παραμένουν ισορροπημένα, με το σύνολο αυτών να συμβάλλουν έως και 30% στα σύνολο των εσόδων. Η περιοχή της Ανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας συνέβαλαν περισσότερο στη διαμόρφωση του συνόλου των εσόδων, τα οποία σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 17,6%, με 5 δισ. δολάρια. Η Ευρώπη σημείωσε αύξηση 18,2% με έσοδα 1,8 δισ. δολάρια, και η Αμερική με 21,3% και 1,8 δισ. δολάρια, σημείωσαν επίσης σημαντική ανάπτυξη, οφειλόμενη στην αύξηση νέων προορισμών, την αυξημένη συχνότητα δρομολογίων και τη χωρητικότητα των αεροσκαφών για τις συγκεκριμένες περιοχές.


Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, η Emirates παρουσίασε ισχυρή αύξηση των εσόδων της, της τάξεως του 10,6% και 1,9 δισ. δολαρίων, προερχόμενη από τη Δυτική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό. Αντίστοιχα, ο Αραβικός Κόλπος, η Μέση Ανατολή και το Ιράν σημείωσαν αύξηση εσόδων 15,1% με 1,7 δισ. δολάρια, ενώ η Αφρική παρουσίασε έσοδα 1,7 δισ. δολάρια, με ποσοστό αύξησης 9,5%.


Παρά το δυσχερές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η Emirates κατέγραψε αυξημένη ζήτηση των premium class θέσεων για δεύτερη χρονιά, σημειώνοντας αύξηση 1,9% σε σχέση με πέρυσι. Για τη ναυαρχίδα των αεροσκαφών της Emirates, το Α380, το ποσοστό ζήτησης για όλες τις κατηγορίες θέσεων είναι ακόμα υψηλότερο, αποδεικνύοντας τη συνεχή ζήτηση των επιβατών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του αεροσκάφους.


Εκτός των συνόρων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Emirates συνέχισε τις επενδύσεις στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, διαδραματίζοντας μείζονα ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μέσω των σημαντικών παραγγελιών αεροσκαφών. Στο Dubai Airshow, η Emirates ανακοίνωσε την παραγγελία επιπλέον 50 αεροσκαφών Boeing 777-300 ER και 20 777-300 ER συνολικής αξίας 26 δισ. δολαρίων. Η πρόσφατη αυτή παραγγελία, συμπληρωματικά με την παραγγελία κινητήρων GE90 αμερικανικής κατασκευής, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 100,000 θέσεις εργασίας εξειδικευμένων υπαλλήλων, λειτουργώντας ως ένεση ρευστότητας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τοπική οικονομία των ΗΠΑ.


Με επιπλέον 232 αεροσκάφη σε παραγγελία, αξίας περισσότερων από 84 δισ. δολαρίων, σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση της αεροπορικής εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, η Emirates αναμένεται να συνεχίσει την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών όπου δραστηριοποιείται.


Θέτοντας σε εφαρμογή το στρατηγικό πλάνο επέκτασής της, η Emirates παρέλαβε 22 νέα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του έτους, μεταξύ των οποίων 14 Boeing 777-300ER, 2 Boeing 777Fs και 6 Α380, τον υψηλότερο αριθμό αεροσκαφών που έλαβε ποτέ σε ένα και μόνο χρόνο λειτουργίας. Διατηρώντας πλέον έναν ισχυρό στόλο, η Emirates προχώρησε στο λανσάρισμα 11 νέων προορισμών εντός του 2011-12, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε περιοχές της Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Κατά το τελευταίο τρίμηνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2012, εγκαινιάστηκαν προορισμοί όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο, Μπουένος Άιρες, Σιάτλ και Ντάλας.


Συμπληρωματικά των εγκαινίων των νέων προορισμών, η Emirates προχώρησε στην αύξηση χωρητικότητας των δρομολογίων σε 34 προορισμούς μεταξύ των οποίων το Μάντσεστερ, Αμβούργο, Φρανκφούρτη, Χονγκ Κονγκ, Χαρτούμ, Λαχόρη, και Τυνησία. Υποδεχόμενη το νέο Οικονομικό Έτος 2012-13, η Emirates έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής τέσσερις νέους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Χο Τσι Μινχ, Βαρκελώνη, Λισσαβόνα και Ουάσινγκτον.


Οι νέοι προορισμοί των αεροσκαφών Α380 περιλαμβάνουν πόλεις όπως Μόναχο, Ρώμη, Σανγκάι, Κουάλα Λουμπούρ και Γιοχάνεσμπουργκ, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των προορισμών τους σε 17. Για το Οικονομικό Έτος 2012-13, η Emirates θα εγκαινιάσει 3 επιπλέον προορισμούς που θα εξυπηρετούνται από αεροσκάφη Α380 μεταξύ των οποίων η Μελβούρνη, το Τόκιο και το Άμστερνταμ. Συνολικά 20 από τα αεροσκάφη Α380 της Emirates έχουν επίσης εξοπλιστεί με «εναέριο» Wi-Fi, επιτρέποντας στους επιβάτες να βρίσκονται συνεχώς συνδεδεμένοι.


Με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων εν πτήσει υπηρεσιών, η Emirates έχει ενεργοποιήσει την υπηρεσία AeroMobile σε όλα τα αεροσκάφη Airbus A330 και A340, καθώς και σε 50 Boeing 777, επιτρέποντας στους επιβάτες να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.


Συνεχίζοντας την πελατοκεντρική προσέγγιση, η Emirates εγκαινίασε τέσσερα νέα σαλόνια αναμονής κατά τη διάρκεια του έτους στα αεροδρόμια του Σαν Φρανσίσκο, της Κωνσταντινούπολης και του Κολόμπο, καθώς και ένα τέταρτο σαλόνι αναμονής στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους σε 32. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Emirates επέκτεινε τη βραβευμένη υπηρεσία μεταφοράς από και προς τα αεροδρόμια με οδηγό, σε επιπλέον προορισμούς όπως το Τσενάι και την Μπανγκόγκ, ενισχύοντας παράλληλα την αντίστοιχη υπηρεσία στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι με 46 αυτοκίνητα Mercedes E200 για τους επιβάτες της Πρώτης Θέσης.


Emirates SkyCargo
Αντιστεκόμενη στις τάσεις του κλάδου, η Emirates SkyCargo παρουσίασε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα κατά το Οικονομικό Έτος 2011-21 με έσοδα που άγγιξαν τα 2,6 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 8,4% σε σχέση με πέρυσι και η οποία αποδίδεται στην αύξηση 5,4% της χωρητικότητας φορτίου ανά τόνο εμπορευματικού χιλιομέτρου.


Με την πλειοψηφία των εταιρειών του κλάδου να καταγράφουν μείωση, η χωρητικότητα της Emirates SkyCargo αυξήθηκε κατά 1,7%, φθάνοντας τις 1.796 χιλιάδες τόνους, το οποίο αποδεικνύει την επιμονή της εταιρείας για αύξηση των εσόδων, κόντρα στις τάσεις του συγκεκριμένου βιομηχανικού κλάδου.


Συμβάλλοντας σε ποσοστό 16,2% στα έσοδα της αεροπορικής εταιρείας, η Emirates SkyCargo συνεχίζει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια επέκτασης της δραστηριότητας της εταιρείας.


Στο τέλος του οικονομικού έτους, ο στόλος της Emirates SkyCargo διέθετε 8 μεταφορικά αεροσκάφη, δύο εκ των οποίων ήταν μισθωμένα και έξι σε λειτουργική μίσθωση.


Emirates Hotels & Resorts
Η Emirates Destination & Leisure Management (D&LM) σημείωσε αύξηση πωλήσεων φθάνοντας τα 66,8 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια του έτους, σημειώνοντας αύξηση 8,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


dnata
Στα 52 χρόνια λειτουργίας της, το Οικονομικό Έτος 2011-12 ήταν το πλέον επιτυχημένο. Με αύξηση 58,9% σε σχέση με πέρυσι, η dnata σημείωσε έσοδα 1,9 δισ. δολαρίων. Τα συνολικά κέρδη της dnata σημείωσαν επίσης ρεκόρ φθάνοντας τα 220 εκατ. δολάρια.


Κατά τη διάρκεια του έτους, τα λειτουργικά κόστη της dnata αυξήθηκαν κατά 58,9%, φθάνοντας τα 1,7 δισ. δολάρια, σημαντικά επηρεασμένα από την πλήρη απορρόφηση του Ομίλου Alpha.


Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της dnata προέρχεται από τις υπηρεσίες τροφοδοσίας, αντιπροσωπεύοντας τα 668 εκατ. δολάρια των συνολικών εσόδων της. Η αύξηση των εσόδων είναι αποτέλεσμα της πλήρους απορρόφησης του Ομίλου Alpha, ο οποίος αύξησε τον αριθμό των γευμάτων σε 48 εκατομμύρια κατά το έτος 2011-12.


Τα έσοδα από τις αερολιμενικές δραστηριότητες της dnata αυξήθηκαν κατά 17,2% φθάνοντας τα 632 εκατ. δολάρια, με τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων να προέρχεται για δεύτερη φορά από τις υπηρεσίες τροφοδοσίας. Η άνοδος αποδίδεται στον αυξημένο όγκο επιβατών των αεροδρομίων του Ντουμπάι και της Σιγκαπούρης.


Η διαχείριση εμπορευμάτων της dnata παρουσίασε επίσης ανοδική τάση με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 12,6%, φθάνοντας τα 271 εκατ. δολάρια, η οποία αποδίδεται στην αυξημένη χωρητικότητα του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντουμπάι και του Αεροδρομίου Σάνγκι της Σιγκαπούρης. Παράλληλα, η dnata κατέγραψε αύξηση του όγκου εμπορευματικού φορτίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι και στο Dubai World Central, σε ποσοστό 3,3%.


Στο πλαίσιο ανάπτυξης κι επέκτασής της, η dnata υλοποίησε κατά τη διάρκεια του έτους μία συνολική ανανέωση του brand της, ενσωματώνοντας τις διαφορετικές δραστηριότητες της dnata κάτω από μία κοινή «ομπρέλα» με τίτλο «One dnata». Με προσωπικό σε 39 χώρες, το μήνυμα «One dnata» υιοθετήθηκε πλήρως από τους 20.000 υπαλλλήλους.


Από την 31η Μαρτίου του 2012, ο Όμιλος και οι θυγατρικές του απασχολούν 63.000 υπαλλήλους από 160 διαφορετικές εθνικότητες.