Η Etihad Airways έχει δημιουργήσει μία δυνατή ομάδα ισχύος με τις αεροπορικές εταιρείες – συνεργάτες της, την Virgin Australia, την airberlin, την Air France-KLM, την Alitalia και την Czech Airlines που προσφέρουν στους επιβάτες ασυναγώνιστες υπηρεσίες μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Ως αποτέλεσμα των εκλεπτυσμένων συμφωνιών και της στρατηγικής απόκτησης κοινών μετοχών της Etihad Airways, οι επιβάτες από: Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Τσεχία καθώς και από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, μπορούν πλέον να μεταβούν με απευθείας πτήσεις στην Αυστραλία από το Άμπου Ντάμπι.

Οι κυριότερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν επιβάτες στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και μέσω της συμφωνίας κοινού κωδικού της Etihad Airways με την Virgin Australia, με 24 πτήσεις την εβδομάδα στο Σύδνεϋ, στη Μελβούρνη και στο Μπρισμπέιν, προσφέροντας μία μοναδική υπηρεσία στην αγορά της Αυστραλίας.

Ο James Hogan, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Etihad Airways, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να παρατηρούμε μεγάλη ζήτηση για πτήσεις προς την Αυστραλία από τις κυριότερες πόλεις της Ευρώπης. Μέσω της στρατηγικής κοινών συμφωνιών μας και τις συνεργασίες με airberlin, Air France-KLM, Alitalia και Czech Airlines, δεν φροντίζουμε μόνο για την ικανοποίηση αυτής της ζήτησης αλλά προσφέρουμε πτήσεις και από προορισμούς που πριν δεν εξυπηρετούνταν. Η νέα προσφορά επιδεικνύει τον διαρκώς αυξανόμενο ρόλο του Άμπου Ντάμπι στο παγκόσμιο τοπίο αεροπλοΐας. Ο κόμβος θα συνεχίσει να δέχεται ακόμα μεγαλύτερο αριθμό διερχόμενων επιβατών που απολαμβάνουν άμεσες ανταποκρίσεις σε πτήσεις προς Αυστραλία χάρη στη συνεργασία της Etihad Airways με την Virgin Australia. Καθώς αυτές οι συνεργασίες κοινού κωδικού ωριμάζουν, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μία στροφή στον τρόπο με τον οποίο οι επιβάτες μετακινούνται μεταξύ Ευρώπης και Αυστραλίας και το Άμπου Ντάμπι να παγιώνει περαιτέρω τη θέση του ως  ένας από τους κορυφαίου κόμβους, παγκοσμίως».

Περισσότεροι από 14 εκατ. επιβάτες θα περάσουν από το Άμπου Ντάμπι φέτος, 13% περισσότεροι από το 2011.

Η Etihad Airways και η Virgin Australia έχουν αναπτύξει μία ιδιαιτέρως πετυχημένη, πολυεπίπεδη συνεργασία που περιλαμβάνει συμφωνίες πτήσεων κοινού κωδικού, κοινές πρωτοβουλίες μάρκετινγκ και αμοιβαία, άμεσα οφέλη στα αντίστοιχα προγράμματα επιβράβευσης τακτικών επιβατών.

Η Virgin Australia τον Φεβρουάριο του 2011 ξεκίνησε τη λειτουργία πτήσεων Σύδνεϋ-Άμπου Ντάμπι τρεις φορές την εβδομάδα.

Ο John Borgetti, διευθύνων σύμβουλος της Virgin Australia, είπε: «Η Μέση Ανατολή αποτελεί ένα δημοφιλή κόμβο για τους επιβάτες, με τον αριθμό των πτήσεων από Αυστραλία προς Ευρώπη μέσω Μέσης Ανατολής να αυξάνεται κατά 40% στα προηγούμενα δύο χρόνια. Από τις αρχές του 2011 που παρουσιάσαμε την εκτενή συμμαχία μας με την Etihad Airways, έχουμε συνεργαστεί με την αεροπορική εταιρεία για να επεκτείνουμε το κοινό μας δίκτυο και να προσφέρουμε νέες πρωτοβουλίες προς όφελος  των πελατών μας, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων ορίων αποσκευών και των νέων lounges. Αναμένουμε αύξηση της ζήτησης των πτήσεων μέσω Μέσης Ανατολής για να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και να συνεργαζόμαστε με την Etihad Airways για να βεβαιώσουμε πως παρέχουμε μία ευρεία προσφορά».

Η ιστορική συμφωνία μεταξύ της Etihad Airways και της Air France-KLM για πτήσεις κοινού κωδικού στο δίκτυο των αεροπορικών εταιρειών τέθηκε σε ισχύ στις 28 Οκτωβρίου 2012, επεκτείνοντας το δίκτυο της Etihad Airways στους 321 προορισμούς.

Η ευρεία συμφωνία κοινού κωδικού της Etihad Airways και της Air France-KLM προσφέρει κοινές πτήσεις σε προορισμούς στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, και στην Αυστραλία.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της συμφωνίας, ο όμιλος της Air France-KLM τοποθέτησε τον κωδικό KL στις πτήσεις της Etihad Airways μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Σύδνεϋ, Μελβούρνης. Στη δεύτερη φάση της συνεργασίας, θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες της Etihad Airways στην Αυστραλία, εντός των επόμενων έξι μηνών.

Ο αερομεταφορέας της Ιταλίας, Alitalia, ανακοίνωσε πρόσφατα πως οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Ρώμης και Άμπου Ντάμπι θα ξεκινήσουν την 1η Δεκεμβρίου 2012. Οι νέες πτήσεις θα λειτουργούν σε συνεργασία κοινού κωδικού με την Etihad Airways. Η Alitalia έχει ήδη τοποθετήσει τον κωδικό ΑΖ στις πτήσεις της Etihad Airways από το Άμπου Ντάμπι προς την Μελβούρνη και το Σύδνεϋ.

Η Czech Airlines έχει τοποθετήσει τον κωδικό ΟΚ στις πτήσεις της Etihad Airways μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Σύδνεϋ, Μελβούρνης και Μπρισμπέιν.

Η airberlin προσφέρει καθημερινές πτήσεις από το Βερολίνο και το Ντίσελντορφ προς το Άμπου Ντάμπι και από εκεί οι επιβάτες μπορούν να συνδεθούν με πτήσεις της Etihad Airways σε Μπρισμπέιν, Μελβούρνη και Σύδνεϋ.