Για αρκετό καιρό τώρα, το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο της Ευρώπης είναι το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης , το «σπίτι» της Turkish Airways, της επίσης ταχύτατα αναπτυσσόμενης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης. 

της Χριστίνας Βασιλειάδη

Πέρυσι, ο αερολιμένας της Τουρκίας εξυπηρέτησε 37,4 εκατ. επιβάτες, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση στην Ευρώπη, ενώ κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2012, έχει περάσει ήδη τα αεροδρόμια του Μονάχου στη Γερμανία και του Fiumicino στη Ρώμη, καταλαμβάνοντας έτσι την έκτη θέση στην Ευρώπη.

Μόλις πριν από δέκα χρόνια, ο αερολιμένας εξυπηρετούσε περίπου 11 εκατ. επιβάτες, αλλά από τότε, η ανάπτυξη υπήρξε ραγδαία. Μεταξύ του 2002 και του 2006, η ανάπτυξη ήταν ταχύτερη στην εγχώρια αγορά, η οποία τριπλασιάστηκε σε μέγεθος και από τα 3 εκατ. επιβάτες, έφτασε τους 9 εκατ, ενώ η διεθνής κίνηση αυξήθηκε κατά 43%. Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια, η εγχώρια αγορά έχει αυξηθεί κατά περίπου 50%, ενώ η διεθνής κίνηση έχει σχεδόν διπλασιαστεί και από 12 εκατ. επιβάτες, έχει φτάσει τα 24 εκατ.

Μέχρι στιγμής, για το 2012, ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης του αεροδρομίου δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι επιβράδυνσης, με τη συνολική κυκλοφορία να αυξάνεται 21% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2012. Η εγχώρια κίνηση αυξήθηκε έως και 14%, ενώ η διεθνής, κατά 24%. Με το ρυθμό αυτό, το αεροδρόμιο δεν αποκλείεται να περάσει ακόμη και το αεροδρόμιο της Μαδρίτης έως το 2013.

189 προορισμοί για τον χειμώνα του 2012-13

Η Turkish Airlines κυριαρχεί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, καθώς κατέχει τα τρία τέταρτα του συνόλου των πτήσεων που αναχωρούν από αυτό. Τα τελευταία χρόνια, η αεροπορική εταιρεία έχει αυξήσει σημαντικά το διεθνές δίκτυό της και πλέον, εξυπηρετεί περισσότερους προορισμούς από ένα μόνο αεροδρόμιο, από οποιονδήποτε άλλο αερομεταφορέα της Ευρώπης.

Από τις αρχές του 2012, έχει προσθέσει στο πτητικό της πρόγραμμα πτήσεις προς Άαλμποργκ (Δανία), Άκρα (Γκάνα), Μπιλμπάο (Ισπανία), Βρέμη (Γερμανία), Εδιμβούργο (Ηνωμένο Βασίλειο), Τζιμπουτί, Κιγκάλι (Ρουάντα), Κινσάσα (Κονγκό), Λειψία ( Γερμανία), Ναχιτσεβάν (Αζερμπαϊτζάν), Νοβοσιμπίρσκ (Ρωσία), Ος (Κιργιστάν), Sharm El-Sheikh (Αίγυπτος), Taif (Σαουδική Αραβία) και Yanbu (Σαουδική Αραβία). Ο πιο πρόσφατος νέος προορισμός της Turkish Airlines είναι η Χουργκάντα ​​στην Αίγυπτο, με τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως.

 

Αεροπορική Εταιρεία Πτήσεις Καθίσματα Δρομολόγια (εγχώρια/διεθνή)
Turkish Airlines 75% 75.8% 189 (32/157)
Onur Air 4.6% 4.7% 12 (9/3)
Atlasjet 4.8% 4.7% 9 (4/5)
Lufthansa 1.4% 1.3% 3 (0/3)
Pegasus Airlines 1.1% 1.1% 1 (1/0)

 

Αν και η Turkish Airlines κυριαρχεί αναμφιβόλως στο αεροδρόμιο, άλλες αεροπορικές εταιρείες έχουν επίσης ξεκινήσει πτήσεις τους τελευταίους 12 μήνες. Η Air France εισήγαγε πτήσεις από τη Μασσαλία (τον περασμένο Οκτώβριο) και την Τουλούζη (3 Απριλίου), η United Airlines ξεκίνησε καθημερινές πτήσεις από το Newark και η Lufthansa, η οποία ξεκίνησε πτήσεις από το Βερολίνο τον Ιούνιο.

Αυτό το χειμώνα, συνολικά 58 αεροπορικές εταιρείες θα εκτελούν τακτικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, εκ των οποίων οι 33, εξυπηρετούν το αεροδρόμιο κυρίως με καθημερινές πτήσεις.