Η νέα χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία, Fastjet, που θα δραστηριοποιείται στην Αφρική, ξεκίνησε τις πρώτες της πτήσεις την περασμένη Πέμπτη, με δρομολόγια από το Dar es Salaam της Τανζανίας στο Mwanza και το Dar es Salaam στο Κιλιμάντζαρο.

Η πρώτη πτήση της εταιρείας πραγματοποιήθηκε προς την πόλη Mwanza στα βόρεια της χώρας στις 29 Νοεμβρίου, αναχωρώντας στην ώρα της “σχεδόν πλήρης”, δήλωσε η εταιρεία. Ακολούθησε και ένα δεύτερο δρομολόγιο προς το Κιλιμάντζαρο το ίδιο πρωί. Η Fastjet θα εξυπηρετεί με δρομολόγια δύο φορές την ημέρα, με τρία Airbus A319s.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ed Winter δήλωσε ότι η Fastjet έχει ήδη κάνει αίτηση για τα πτητικά δικαιώματα προς το Ναϊρόμπι και τη Μομπάσα στην Κένυα, προς το Έντεμπε της Ουγκάντας, το Κιγκάλι της Ρουάντα, και την Τζούμπα στο Νότιο Σουδάν.

“Οι διμερείς συμφωνίες επιτρέπουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες της Τανζανίας να εκτελούν τα δρομολόγια αυτά, αλλά δεν πρόκειται για μια απλή πρόσθεση διαδρομών” σημείωσε, προσθέτοντας ότι “η κατοχύρωση των πτητικών δικαιωμάτων στην ανατολική Αφρική μπορεί να είναι μια μπερδεμένη, γραφειοκρατική διαδικασία”.

Η διοίκηση της Fastjet ελπίζει να “εκδημοκρατήσει” τα αεροπορικά ταξίδια με αυτή της την κίνηση, που ισοδυναμεί με την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια εισαγωγής ευρωπαϊκού τύπου μοντέλων LCC σε όλη την Αφρική.

Η δεύτερη βάση της εταιρείας θα δημιουργηθεί στο Ναϊρόμπι το α΄ τρίμηνο του 2013, ενώ οι επόμενες βάσεις θα προστεθούν το 2014 στις πρωτεύουσες της Δυτικής Αφρικής, Άκρα της Γκάνας και Λουάντα της Αγκόλα.

Η Fastjet διαθέτει πιστοποιητικά αερομεταφορέα (AOC) σε Τανζανία, Κένυα, Γκάνα και Αγκόλα, λόγω της εξαγοράς της περιφερειακής αεροπορικής εταιρείας Fly540, η οποία θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της με αεροσκάφη turboprop στις τρεις τελευταίες χώρες έως ότου η Fastjet επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

Η αεροπορική εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης ότι ερευνά ευκαιρία, η οποία “προήλθε νωρίτερα από το αναμενόμενο” για να διεισδύσει στην αγορά της Νότιας Αφρικής.

Η Fastjet έχει ως στόχο να επεκτείνει το στόλο της σε 15 αεροσκάφη A319 κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας της, με το τέταρτο jet να έχει ως βάση το Ναϊρόμπι. Η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνίες με τη Swissport International για την επίγεια εξυπηρέτηση και τη Sabena Technics για τη συντήρηση των αεροσκαφών.