Η αεροπορική εταιρία της Ισπανίας, Iberia, ανακοίνωσε πως πρόκειται να διαπραγματευτεί εν τέλει με τα συνδικάτα, για το πενταετές σχέδιο ανασυγκρότησής της ώστε να παραμείνει βιώσιμη και να βρει ξανά τον δρόμο προς την κερδοφορία.

Συνολικά, απειλούνταν 4.500 θέσεις εργασίας στην Iberia, και γι’ αυτό το λόγο, τα συνδικάτα είχαν προειδοποιήσει ότι θα κήρυτταν απεργιακές κινητοποιήσεις και μάλιστα εντός των εορτών των Χριστουγέννων.

Η εργοδοσία της Iberia, που είναι μέλος του ομίλου IAG (International Airlines Group) μαζί με την British Airways, ισχυρίζεται ότι χρειάζονται περικοπές θέσεων εργασίας ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση της αεροπορικής εταιρείας εν μέσω της ύφεσης της ισπανικής οικονομίας και του όλο και πιο έντονου ανταγωνισμού.

Τα συνδικάτα τα οποία αντιπροσωπεύουν το ιπτάμενο προσωπικό και το προσωπικό εδάφους μαζί με την διοίκηση της Iberia, θα διαπραγματευτούν για τις θέσεις εργασίας ως την 31η Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Στις διαπραγματεύσεις κλήθηκε να συμμετάσχει το συνδικάτο των πιλότων Sepla.

Τα συνδικάτα του προσωπικού εδάφους και ιπταμένων συνοδών και φροντιστών, που αντιπροσωπεύουν το 93% του προσωπικού της αεροπορικής εταιρείας, δεσμεύθηκαν να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τον Ιανουάριο ενόψει των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με εκδηλώσεις συνδικαλιστικού εκπροσώπου.