Η αεροπορική εταιρεία Air France-KLM ενδιαφέρεται για αγορά της Alitalia, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα “Il Messaggero”. Την προσφορά αγοράς έχει αναλάβει να προωθήσει η τράπεζα επενδύσεων Lazard, ενώ η συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί πριν την έλευση του καλοκαιριού.

Η γαλλική αεροπορική εταιρία φέρεται έτοιμη να κάνει στους Ιταλούς μετόχους, προσφορά κατά 20% υψηλότερη από το ποσό που διέθεσαν πριν από πέντε χρόνια για την αγορά της Alitalia.

Ο τότε πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε εναντιωθεί στην πώληση της Alitalia σε ξένη αεροπορική εταιρία επιμένοντας ότι ο αερομεταφορέας έπρεπε να μείνει σε ιταλικά χέρια. Είχε επιλεγεί, τελικώς, μια συμμαχία ντόπιων επιχειρηματιών, η οποία είχε καταβάλλει κάτι περισσότερο από ένα δισ. ευρώ. Η συμμαχία Air France-Klm είχε καταφέρει να διατηρήσει όμως το 25% των μετοχών.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, «μέσα σε τέσσερα χρόνια η Alitalia έχασε 753 εκατ. ευρώ και η πώληση, πλέον, μοιάζει μονόδρομος, εκτός και αν υπάρξει μια δυναμική παρέμβαση από μέρους της ιταλικής πολιτικής. Η πιο ρεαλιστική εναλλακτική στην πρόταση της Air France είναι μια συμμαχία επιχειρηματιών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία θα αναβαθμίσει και το αεροδρόμιο της Ρώμης, Leonardo Da Vinci. Η γαλλική εταιρία, όμως, θα παίξει με αποφασιστικότητα όλα της τα χαρτιά.»