Μπορεί να διανύουμε την τρίτη μόλις εβδομάδα του νέου έτους, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο, έχουν ήδη σχεδιάσει πάνω από 900 νέα δρομολόγια για το 2013.

της Χριστίνας Βασιλειάδη

Το προηγούμενο έτος, οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, λάνσαραν περίπου 2.800 νέες πτήσεις, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με τις 2.200 πτήσεις του 2011. Στις αρχές του 2012, υπήρχαν περίπου 750 νέα δρομολόγια στα πτητικά σχέδια των αεροπορικών εταιρειών, οπότε, οι 900 πτήσεις που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για το 2013, αποτελούν μια πολύ ενθαρρυντική αρχή για μια καλή χρονιά στον αεροπορικό κλάδο.

Η Ryanair κατέχει τα πρωτεία, καθώς έχει ήδη σχεδιάζει να εντάξει στο πτητικό της πρόγραμμα 77 νέα δρομολόγια (πέρυσι είχε 17 λιγότερα). Σε αντίθεση με το 2012 όπου η Lufthansa βρισκόταν ψηλά στη λίστα των αεροπορικών εταιρειών που παρουσίασαν πολλά νέα δρομολόγια, φέτος, ανακοίνωσε μόνο 17 νέα δρομολόγια – προς το παρόν τουλάχιστον. Η Vueling κατέχει τη δεύτερη θέση, με την εισαγωγή 48 νέων πτήσεων, το 60% των οποίων θα ξεκινά από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, σε μια προσπάθεια της εταιρείας να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση της Spanair τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

 

Νέες πτήσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής για το 2013
Ryanair

77

Vueling

48

Norwegian

42

SAS

42

easyJet

38

Southwest

36

Volotea

33

Air France

19

Ukraine Intl.

19

United

19

Monarch

18

Wizz Air

18

 

Ενώ οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κατέχουν 10 από τις κορυφαίες 12 θέσεις, οκτώ από τους αερομεταφορείς παραμένουν αμετάβλητοι σε σχέση με πέρυσι, με την νεοφερμένη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Volotea, την Ukraine International Airlines, την United Airlines και την Wizz Air, να εκτοπίζουν την Lufthansa, την Delta και την US Airways. Συνολικά, υπάρχουν μέχρι στιγμής 150 αεροπορικές εταιρείες που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν νέες πτήσεις το 2013. Ο κατάλογος αυτός αναμφίβολα θα μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου και καθώς οι αφρικανικές αεροπορικές εταιρείες, όπως οι νέες Gambia Bird και FastJet, μπορούν ακόμα να εισχωρήσουν στις κορυφαίες 12 αεροπορικές εταιρείες της παραπάνω λίστας, αν αναπτυχθούν τόσο γρήγορα όσο αναμένεται.

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο αφορούν οι περισσότερες νέες πτήσεις

Κάθε διαδρομή περιλαμβάνει προφανώς δύο αεροδρόμια και με βάση αυτό το γεγονός, έχει καθοριστεί ποιες είναι οι κορυφαίες χώρες σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των νέων πτήσεων. Δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του μεγέθους της αγοράς, ότι τα αεροδρόμια των ΗΠΑ είναι στην πρώτη θέση και στη δεύτερη τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Ισπανία και Ιταλία έχουν περάσει μπροστά από τη Γερμανία το 2013, ενώ η Γαλλία παραμένει στην έκτη θέση, όπως και το 2012. Οι κορυφαίες χώρες με βάση τις νέες πτήσεις για το 2013, είναι οι εξής: 1. ΗΠΑ, 2. Ηνωμένο Βασίλειο, 3. Ισπανία, 4. Ιταλία, 5. Γερμανία, 6. Γαλλία, 7. Ελλάδα, 8. Νορβηγία, 9. Τουρκία, 10. Ρωσία, 11. Σουηδία, 12. Πολωνία.

Μέχρι στιγμής το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης είναι στην κορυφή

Το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης έχει εννέα νέες πτήσεις περισσότερες από τον ανταγωνιστή της, το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια κυριαρχούν μέχρι στιγμής για το 2013 και ο πιο κοντινός ανταγωνιστής τους, είναι το αεροδρόμιο του Ντάλας των ΗΠΑ.

Τα κορυφαία αεροδρόμια για το 2013 σύμφωνα με τις νέες πτήσεις που έχουν ανακοινώσει οι αεροπορικές εταιρείες μέχρι στιγμής είναι τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Κοπεγχάγης, του Όσλου, του Κίεβου, του Λονδίνου, του Ελσίνκι, της Ρώμης, της Στοκχόλμης, του Αλικάντε, του Αμβούργου, του Βερολίνου, της Πράγας και του Μάντσεστερ.

Το εντυπωσιακό γεγονός των 900 νέων πτήσεων για το 2013, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως συνεχίζουν να ενισχύουν περαιτέρω τα αντίστοιχα δίκτυά τους, παρά την οικονομική κατήφεια που επικρατεί.