Η τουρκική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Pegasus προβλέπεται να ξεκινήσει απευθείας δρομολόγια ανάμεσα στις δύο πόλεις από το φετινό καλοκαίρι. Ως αποτέλεσμα, η χρονική διάρκεια του ταξιδιού Θεσσαλονίκη-Σμύρνη, το οποίο θα γίνεται με αεροσκάφη 180 θέσεων, περιορίζεται σε μόλις 50 λεπτά, προλειαίνοντας το έδαφος για αύξηση των εκατέρωθεν τουριστικών ροών.

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και της Ένωσης Ξενοδόχων (ΕΞΧ), Γρηγόρης Τάσιος, είπε πως η Pegasus προσανατολίζεται στη δρομολόγηση μίας πτήσης εβδομαδιαίως, στο διάστημα από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ζήτηση που θα υπάρξει θα κάνει τη διαφορά το καλοκαίρι, ώστε να διατηρηθεί και τον χειμώνα”, δήλωσε ο κ. Τάσιος, ενώ πρόσθεσε ότι και η Turkish Airlines σκέφτεται όχι απλά να διατηρήσει, αλλά και ν΄ αυξήσει τις -ήδη καθημερινές- πτήσεις από/ προς Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Turkish ενδέχεται να προσθέσει στο πρόγραμμά της μία πρωινή πτήση, ενδεχομένως τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Οι επισκέψεις των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη συναρτώνται άμεσα και με το θέμα των προξενικών θεωρήσεων. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο διευθυντής των Τουρκικών Αερογραμμών στη Θεσσαλονίκη, Ουτκού Γιαζάν, αν καταργείτο η βίζα, η Βόρεια Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει άμεσα δεκαπλάσιους Τούρκους τουρίστες, σε σχέση με αυτούς που την επισκέπτονται σήμερα.

“Στις επαφές που είχαμε με τις διπλωματικές μας αρχές, μας είπαν ότι η βίζα, ιδίως για τους Τούρκους τουρίστες, που κινούνται με τουριστικά πρακτορεία, εκδίδεται πλέον σε 48 ώρες, αν και θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα των visa centers. Επίσης, αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με άλλους φορείς, γίνεται μια προσπάθεια για την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών χρήσεων, ώστε να διευκολύνεται και η οδική πρόσβαση στη χώρα μας”, σημείωσε ο κ. Τάσιος.

Σύμφωνα με τον κ.Τάσιο, η πιο πρόσφατη παρουσίαση της Χαλκιδικής στην τουρκική αγορά ήταν αυτή που έγινε με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης τουρισμού EMITT 2013, όπου, από κοινού με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης, Ιωάννη Γιώργο, έγινε και μια καθαρά ενημερωτική όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΞΧ, περιγραφή των επενδυτικών θελγήτρων της περιοχής σε Τούρκους επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού και ευρύτερα τουριστικού τομέα.

“Είχαμε συναντήσεις με μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, στις οποίες παρουσιάσαμε περιοχές όπως ο Αη Γιάννης, το Παλιούρι και τα Ψακούδια δήμου Πολυγύρου”, πρόσθεσε.