Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, ο πρόγονος των ιπτάμενων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ που πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, αλλά και στις ΗΠΑ ως μέσο παρακολούθησης, συνελήφθη ως ιδέα και υλοποιήθηκε το 1916, αν και τότε ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και κασσίτερο.

Ο καθηγητής Archibald Low, ένας εκκεντρικός επιστήμονας της εποχής, παρόλο που δεν είχε σχεδιάσει ποτέ στη ζωή του κάτι που να αφορά την αεροναυπηγική, κατάφερε να κατασκευάσει ένα μονοπλάνο από ξύλο και κασσίτερο, χρησιμοποιώντας τα κάτω φτερά ενός αεροπλάνου και μία υπερμεγέθη προπέλα την οποία κινούσε μία μηχανή ισχύος 35 αλόγων. Η πλοήγησή του επιτυγχανόταν μέσω ενός απλού συστήματος ραδιοελέγχου (πάνω-κάτω, αριστερά-δεξιά).

Το τηλεκατευθυνόμενο «αεροπλανάκι» του Low τελικά αποδείχθηκε δύσκολο να ελεγχθεί κατά την πρώτη του πειραματική πτήση μπροστά σε αξιωματούχους του πεζικού και του ναυτικού, καθώς προσέκρουε στο έδαφος μερικές εκατοντάδες μέτρα μετά την εκτόξευσή του από έναν καταπέλτη. Δεν επέτρεψαν στον Low να το πετάξει καθώς δεν ήταν πιλότος, ενώ ο εκπαιδευμένος πιλότος που τελικά το χειρίστηκε δεν είχε ξαναπετάξει με σύστημα ραδιοελέγχου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα σημερινά τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα ρομπότ έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο διάστημα μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια του 2ου πολέμου του Κόλπου, μεταδίδοντας τηλεοπτικές εικόνες πίσω στους τηλεχειριστές τους.