Πτώση σημείωσε η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Ευρώπης, κατά 1,6% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2012. Οι αερολιμένες της Ε.Ε. είχαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση -κατά μέσο όρο 3,8%-, ενώ η επιβατική κίνηση σε αεροδρόμια εκτός Ε.Ε. εμφάνισε αύξηση 6,8% κατά μέσο όρο.

Οι πτήσεις των αεροσκαφών ανέφεραν μείωση -4,8%, εκ των οποίων το -1% οφείλεται στην επίδραση της βαρυχειμωνιάς και των άσχημων καιρικών συνθηκών που επηρέασαν αρκετά αεροδρόμια της Ευρώπης προς το τέλος του μήνα.

Ο κ. Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του ACI Europe (Airports Council International) δήλωσε: “Ο Ιανουάριος ήταν ένα δύσκολο ξεκίνημα του έτους για πολλά αεροδρόμια στο Ευρώπη -κυρίως στην αγορά της Ε.Ε., όπου σχεδόν το 80% των αεροδρομίων είδε την επιβατική κίνησή τους να μειώνεται. Ακόμα και οι περισσότεροι από τους πλέον ανθεκτικούς αεροπορικούς κόμβους στην Ε.Ε. έχασαν σε κυκλοφορία, ενώ η ύφεση στα περιφερειακά αεροδρόμια μεγαλώνει. Η εικόνα αυτή προσομοιάζει σε εκείνη του 2009”.

“Εκτός από τη συνεχιζόμενη δυναμική των μη-ευρωπαϊκών αγορών, με ηγέτιδες κυρίως την Τουρκία και τη Ρωσία, η σχετική βελτίωση στην εμπορευματική κίνηση είναι ένα καλό σημάδι, συνεπές με τις ενδείξεις ότι το ΑΕΠ στην Ε.Ε. βελτιώνεται και με εξωτερική ζήτηση που αναμένεται να οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας επόμενους μήνες. Αν η εγχώρια ζήτηση ακολουθήσει αυτήν τη βελτίωση, τότε θα δούμε βελτίωση και της επιβατικής κίνησης προς το τέλος του έτους”, πρόσθεσε.

Μερικά από τα αεροδρόμια που σημείωσαν αύξηση επιβατικής κίνησης τον Ιανουάριο του 2013 σε σχέση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου μήνα, είναι της Κωνσταντινούπολης IST (18,7%), της Μόσχας DME (13,3%), του Λονδίνου LHR (+0,3%), της Αγίας Πετρούπολης (+8,8%), του Βερολίνου TXL (+4,6%), της Νίκαιας (+4,2%) και του Βουκουρεστίου (49,3%).

Η έκθεση ACI Europe για την κυκλοφορία στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τον Ιανουάριο του 2013 περιλαμβάνει συνολικά 169 αεροδρόμια, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 88% της ευρωπαϊκής αεροπορικής επιβατικής κίνησης.