Η κατασκευάστρια εταιρεία Boeing έλαβε την Τρίτη 12 Μαρτίου την πολυαναμενόμενη έγκριση από την FAA (Federal Aviation Administration) για να ξεκινήσει τους ελέγχους στην νέα μπαταρία των 787 Dreamliners.

Η FAA είπε ότι ενέκρινε το σχέδιο πιστοποίησης της μπαταρίας της Boeing και θα επιτρέψει σε δύο αεροσκάφη της εταιρείας να πραγματοποιήσουν περιορισμένες πτήσεις με σκοπό να δοκιμάσουν το νέο σχεδιασμό των μπαταριών.

Οι αρμόδιες αρχές γείωσαν τα 50 αεροσκάφη 787 που χρησιμοποιούνται από τις αεροπορικές εταιρείες στις 16 Ιανουαρίου, μετά από προβλήματα που παρουσίασαν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου. Παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια της Boeing εξακολουθούν να κατασκευάζουν αεροσκάφη 787, η εταιρεία χάνει κατ ‘εκτίμηση 50 εκατ. δολ. την εβδομάδα, όσο τα αεροπλάνα παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα αεροπλάνο να ξεκινήσει πτήσεις, αν δεν μείνουμε ικανοποιημένοι από τη νέα σχεδίαση και αν δεν διασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Ray LaHood.

Η νέα μπαταρία της Boeing, την οποία η εταιρεία παρουσίασε στην FAA στα τέλη Φεβρουαρίου, έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες βραχυκυκλώματος, μονώνει τα κύτταρα μπαταρίας καλύτερα και προσθέτει ένα νέο σύστημα εξαερισμού για την αποφυγή ζημιών, ακόμη και αν η μπαταρία πιάσει φωτιά.

Η FAA είπε ότι η νέα μπαταρία πρέπει να περάσει από μια σειρά δοκιμών πριν από την έγκρισή της και ότι ο οργανισμός θα έχει «ενεργή» συμμετοχή στην όλη διαδικασία πιστοποίησης.

Η απόφαση της FAA ήταν ευπρόσδεκτη από την Boeing. «Η έγκριση από την FAA αποτελεί ένα κρίσιμο αλλά και συνάμα καλοδεχούμενο βήμα για να μπορέσει ο στόλος μας να βρεθεί και πάλι στον αέρα» ,δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Jim McNerney.