turkish-airlines.2Η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines αναιρεί την απόφασή της περί απαγόρευσης στις αεροσυνοδούς να βάφουν κόκκινα -ή με άλλα έντονα χρώματα- τα χείλη και τα νύχια τους.

Η υπαναχώρηση αυτή του εθνικού αερομεταφορέα της Τουρκίας, οφείλεται κυρίως στις έντονες αντιδράσεις πολλών Τούρκων που υπερασπίζονται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους τους και διαμαρτύρονται ότι η χώρα τους προσλαμβάνει όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του αερομεταφορέα, είχε ειπωθεί ότι η χρήση του κόκκινου κραγιόν και του αντίστοιχου βερνικιού για τα νύχια από τις αεροσυνοδούς θα ήταν προσβλητικά για την εμφάνισή τους. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Τεμέλ Κοτίλ, τόνισε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία ανήκε σε χαμηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας που έδειξαν υπερβολικό ζήλο και που δεν συμβουλεύθηκαν τους προϊσταμένους τους. Ο κ. Κοτίλ τόνισε χαρακτηριστικά: «Οσο για το κραγιόν, δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά με κάποιον τρόπο, χαμηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας συνέταξαν μια σχετική οδηγία χωρίς να μας συμβουλευθούν. Η οδηγία, κατόπιν, διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης και εξελίχθηκε σε μείζον ζήτημα». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται πλέον τέτοια απαγόρευση και επιβεβαίωσε ότι οι αεροσυνοδοί θα μπορούν στο εξής να φορούν ό,τι χρώμα κραγιόν και βερνίκι νυχιών θέλουν. «Οπως γνωρίζετε, ορισμένοι στην Τουρκία παραείναι ευαίσθητοι με αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε, ο κ. Κοτίλ ο οποίος έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι επικεφαλής των Τουρκικών Αερογραμμών από το 2005. «Είμαστε μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία που γνωρίζει τι πράττει», είπε.

Η απόφαση για την απαγόρευση είχε προκαλέσει αντιδράσεις και σκεπτικισμό στην Τουρκία, αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι ελήφθη με θρησκευτικά κριτήρια, επειδή η χώρα «βυθίζεται» όλο και περισσότερο στον ισλαμισμό. Ανάλογες αντιδράσεις είχε προκαλέσει και προγενέστερη απόφαση της Turkish Airlines να καταργήσουν την προσφορά οινοπνευματωδών ποτών σε πτήσεις του εσωτερικού. Από την πλευρά της, η εταιρεία υποστήριξε αρχικά ότι έλαβε την απόφαση για λόγους αισθητικής με στόχο να έχουν οι αεροσυνοδοί «απλή και προσεγμένη εμφάνιση, με μακιγιάζ σε παστέλ αποχρώσεις».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στην απόφαση είχαν αντιδράσει χιλιάδες γυναίκες στην Τουρκία οι οποίες φωτογραφήθηκαν φορώντας κατακόκκινα κραγιόν και δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες τους στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαλαρώσει τον έλεγχο του κράτους ως προς την έκφραση της θρησκευτικής ελευθερίας, ακυρώνοντας αυστηρούς περιορισμούς όπως η επιβολή της ισλαμικής μαντίλας για τις γυναίκες. Η άρση αυτών των περιορισμών είχε στόχο να συγκρατηθεί η έξαρση του ισλαμισμού. Ωστόσο, το μέτρο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη φοιτούν στα πανεπιστήμια πολλές ευσεβείς μουσουλμάνες ή να μη δέχονται να εργαστούν για την τουρκική κυβέρνηση.

Πάντως ο Τεμέλ Κοτίλ προέβλεψε ότι το 2013 τα λειτουργικά έσοδα της αεροπορικής εταιρείας πρόκειται να αυξηθούν σε 9,7 δισ. δολάρια από 8,3 δισ. δολάρια που ήταν τον περασμένο χρόνο.