pegasuseventΗ Pegasus Airlines, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Τουρκίας, ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου τακτικές πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης. Με αφορμή το νέο δρομολόγιο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση των στελεχών της Pegasus Airlines, Ελλήνων δημοσιογράφων και ταξιδιωτικών πρακτόρων, την Τετάρτη 10 Ιουλίου, σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και μέλη της διπλωματικής  αντιπροσωπίας της Τουρκίας στην Αθήνα.

Η κ. Güliz Öztürk, αντιπρόεδρος της Pegasus Airlines και επικεφαλής της εμπορικής διεύθυνσης,  υποδέχθηκε τους εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ και  των ταξιδιωτικών φορέων, μίλησε σχετικά με το νέο δρομολόγιο, την παρουσία της Pegasus στην Ελλάδα και τις συνδέσεις που προσφέρει η εταιρεία μέσω της τακτικής σύνδεσης με την Κωνσταντινούπολη:

«Επιθυμούσαμε καιρό τώρα, και συγκεκριμένα, περίπου τέσσερα χρόνια, να εισάγουμε το δρομολόγιο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη στο πτητικό πρόγραμμα της Pegasus Airlines και είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα καταφέραμε», δήλωσε η κα. Öztürk. Συνεχίζοντας, είπε πως βασική επιδίωξη της αεροπορικής εταιρείας είναι να κάνει τα αεροπορικά ταξίδια προσιτά για όλους. «Καθιστώντας το αεροπορικό ταξίδι πιο ‘δημοκρατικό’ και προσιτό για όλους στην Τουρκία, προσφέρουμε στους επιβάτες μας τον ‘εύκολο τρόπο να πετάς’, δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης, πως έπειτα από έρευνες που πραγματοποίησαν σε επιβάτες, διαπίστωσαν πως κύριες απαιτήσεις τους είναι η χαμηλή τιμή εισιτηρίων, η χρονική συνέπεια των πτήσεων και φυσικά η ασφάλεια.  Διευκρίνισε δε, πως οι επιβάτες της Pegasus έχουν την ελευθερία να επιλέξουν από μια σειρά συμπληρωματικών υπηρεσιών, και γι αυτό η εταιρεία καταφέρνει να διατηρεί χαμηλές τις τιμές των εισιτηρίων.

«Με την Pegasus, το ταξίδι γίνεται  ευκολότερο και πιο οικονομικό. Εξυπηρετούμε πλέον τους επιβάτες μας με πτήσεις σε 71 προορισμούς σε 29 χώρες. Κάναμε το αεροπορικό ταξίδι πιο προσιτό για την Τουρκία και για τις γειτονικές χώρες, διευρύνοντας το δίκτυό μας στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη ευρύτερα, στις χώρες του Καυκάσου και στη Μέση Ανατολή. Το 2012, το σύνολο των διεθνών  επιβατών και των επιβατών εσωτερικού αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 13,6 εκατομμύρια πέρυσι – και, συνολικά, από την πρώτη πτήση μας το 2005, τα 52,4 εκατομμύρια. Μεταξύ 2005 και 2012, μεταφέραμε το 27% με τιμές κάτω από 21,28 ευρώ και το 74% με τιμές κάτω από 42,56 ευρώ. Ξεκινήσαμε να πετάμε στην Αθήνα απευθείας από τη Σμύρνη στις 2 Οκτωβρίου 2009, συνδέοντας με την πτήση αυτή την Αθήνα με 3 διεθνείς προορισμούς και 5 εσωτερικούς προορισμούς στην Τουρκία. Μεταφέραμε με τη γραμμή αυτή 49.817 επιβάτες σε 3 χρόνια, ενώ, με το νέο τακτικό δρομολόγιο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη,  παρέχουμε τη δυνατότητα στο ελληνικό επιβατικό κοινό να πετάξει σε συνολικά 49 προορισμούς. Παράλληλα, οι τουρίστες από την Τουρκία, θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις πτήσεις “Atina by Pegasus», πρόσθεσε η κα. Öztürk. 

Επιπλέον, η κ. Öztürk επισήμανε τη δυναμική της περιοχής:

«Πιστεύουμε στη φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Και είμαστε πεπεισμένοι πως θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερους επιβάτες σε αυτό που ονομάζουμε «ο τρόπος της Pegasus να πετάς». Προσφέρουμε προσιτές τιμές, χρονική συνέπεια στις πτήσεις μας, με έναν πολύ νέο και δυναμικό στόλο. Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου μας είναι 3,7 έτη, ενώ οι επιδόσεις χρονικής συνέπειας των πτήσεών μας είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, με ποσοστό  93,72 % κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.  Η εταιρεία μας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη κατά δύο συνεχόμενα έτη. Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύουμε πως η Αθήνα θα ωφεληθεί από τις πτήσεις και την παρουσία μας».

Τον λόγο έπειτα πήρε ο Πρέσβης της Τουρκίας, Kerim Uras, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη των δρομολογίων Αθήνας – Κωνσταντινούπολης και για τις καλές σχέσεις των δυο χωρών.

Η κα. Παπαδοπούλου, διευθύντρια επικοινωνίας και marketing του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι πως το δρομολόγιο που συνδέει τις δυο πόλεις δεν είναι εποχικό και πως η Pegasus είναι ακόμα μια αεροπορική εταιρεία που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε το νέα σύνδεση Αθήνα – Κωνσταντινούπολη από την Pegasus Airlines, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες χαμηλού κόστους. Η Pegasus, η οποία δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο της Αθήνας από το 2009 με το επιτυχημένο δρομολόγιο, Αθήνα – Σμύρνη, επεκτείνει τώρα τη δραστηριότητά της στην ελληνική αγορά με το νέο δρομολόγιο προς Κωνσταντινούπολη, προσφέροντας παράλληλα στο επιβατικό κοινό της Αθήνας ένα ευρύ δίκτυο προορισμών στην Τουρκία  και ευρύτερα.  Οι 11 εταιρείες χαμηλού κόστους που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιό μας αποτελούν το 20% των εταιρειών που πετούν συνολικά από / προς την Αθήνα  και οι επιβάτες που ταξιδεύουν με αυτές , αποτελούν  περίπου το 10% της διεθνούς κίνησής μας. Στην ανάπτυξη των εταιρειών χαμηλού κόστους στην Αθήνα, αλλά και συνολικότερα των αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο μας , σημαντικά έχει συμβάλει η πολιτική κινήτρων του ΔΑΑ, που φθάνει σε εκπτώσεις έως και 30% επί των αεροναυτιλιακών χρεώσεών μας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο δρομολόγιο και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της εταιρείας στην αγορά της Αθήνας», πρόσθεσε.

Οι επιβάτες από Αθήνα μέσω των αεροδρομίων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης αποκτούν πρόσβαση σε 22 προορισμούς στην Τουρκία (Adana , Izmir, Kayseri, Antalya, Bodrum, Diyarbakir, Dalaman, Denizli, Ankara, Elazig, Sanliurfa, Alanya, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Konya, Kutahya, Malatya, Nevshir, Samsun, Trabzon and Sivas) και σε 27 διεθνείς (Almaty, Άμστερνταμ, Βυρηττό, Βερολίνο, Bishkek, Doha, Donetsk, Dubai, Ανόβερο, Kharkov, Κοπεγχάγη, Κολωνία, Krasnodar, Λονδίνο (Stansted), Λυών, Μασσαλία, Μιλάνο, Λευκωσία, Omsk, Παρίσι, Ρώμη, Στοκχόλμη, Τεχεράνη, Tbilisi, Τελ Αβίβ, Βιέννη και Zweibrucken).

Η Pegasus έχει τον τίτλο της «ταχύτερα αναπτυσσόμενης αεροπορικής εταιρείας» ανάμεσα στις 25 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης σε σχέση με τον αριθμό θέσεων τόσο για το 2011 όσο και για το 2012, από τον Επίσημο Αεροπορικό Οδηγό (Official Airline Guide – OAG).

Η Pegasus είχε συνεχείς ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 2006 – 2012.  Οι διεθνείς επιβάτες αυξάνονταν κάθε χρόνο 26% κατά μέσο όρο.  Οι επιβάτες εσωτερικού αυξήθηκαν 3 φορές ταχύτερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά την περίοδο 2006 – 2012.  Επιπλέον η Pegasus ενίσχυσε το δίκτυο προορισμών της με την ίδια ταχύτητα και τώρα με την προσθήκη της Αθήνας το σύνολο προορισμών εσωτερικού και εξωτερικού έφτασαν σε 71, σε 29 χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.

Η Pegasus συνεχίζει να προσθέτει στο στόλο της Boeing 737/800’s νέας γενιάς και Boeing 737/800’s επόμενης γενιάς, στο πλαίσιο συμφωνίας 3,2 δισ. δολαρίων με την Boeing.  Η παράδοση θα ολοκληρωθεί το 2015.  Επιπλέον το Δεκέμβριο του 2012, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία 12 δις δολάρια με την Airbus για την παραγγελία 100 νέων Airbus A320neo και A321neo’s έως το τέλος του 2022.  Η παραγγελία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών στα 90 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας.  Σήμερα η Pegasus διαθέτει στόλο 43 αεροσκαφών με μέσο όρο ηλικίας 3,26 χρόνων. Η Pegasus Airlines είναι η πρώτη αεροπορική που δημοσιεύει τα στοιχεία συνέπειας-χρόνου σε καθημερινή βάση.  Για το 2012 τα ποσοστά συνέπειας ήταν 92,1%, ενώ από το ποσοστό αυτό, το 92,94% ήταν καθυστερήσεις μέχρι 15 λεπτών.

Στην φωτογραφία, η Αντιπρόεδρος της Pegasus Airlines & επικεφαλής της Εμπορικής Διεύθυνσης προσφέρει στον Τούρκο Πρέσβη κ. Kerim Uras το αναμνηστικό αεροπλάνο της εταιρείας.