barajas-madrid-international-airport-spainΗ Ισπανία αναζητά τρεις με πέντε στρατηγικούς επενδυτές για να αγοράσουν το 20%-30% του ζημιογόνου δημόσιου οργανισμού που κατέχει και διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των αερολιμένων στην Ισπανία, του AENA (Aeropuertos Españoles y Navegacion Aérea).  Σκοπός της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί εν καιρώ το ποσοστό αυτό και να φτάσει το 60%.

Η τράπεζα Lazard καθώς και χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν προσληφθεί για να βοηθήσουν στη συγκέντρωση επενδυτών για την AENA. Ωστόσο, πηγές κοντά στην διαδικασία, είπαν ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα για επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Ισπανία προσπαθεί χρόνια να ιδιωτικοποιήσει τον οργανισμό AENA, ο οποίος λειτουργεί 46 ισπανικά αεροδρόμια, καθώς και το αεροδρόμιο Luton του Λονδίνου, και έχει συμμετοχές σε 14 αεροδρόμια της Λατινικής Αμερικής. Η τελευταία απόπειρα ακυρώθηκε το 2011, διότι η βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση της Ισπανίας κατέστησε δύσκολο να υπογραφεί συμφωνία σε μια καλή τιμή. Ο AENA έχει χρέη ύψους 17,9 δισ. δολ.