booking air ticketsΕν όψει των εορτών, και καθώς όλοι ψάχνουν τον ιδανικό προορισμό για να περάσουν ξεχωριστά τις γιορτές τους, μερικές πρακτικές συμβουλές για να μην σπαταλήσετε όλο το δώρο των Χριστουγέννων στα αεροπορικά εισιτήρια, μοιάζουν ιδανικές!

Της Χριστίνας Βασιλειάδη

Το αεροπλάνο αποτελεί αδιαμφισβήτητα το πιο γρήγορο μέσο ταξιδίου, είναι πολύ ασφαλές και μας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε μέσα σε μερικές ώρες σε μακρινούς προορισμούς που ονειρευόμασταν να πάμε χρόνια… Βέβαια, πολλές φορές οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων μάς κάνουν να προτιμήσουμε να μείνουμε σπίτι! Όμως, υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε θα γλυτώσετε ένα σημαντικό ποσό από το budget σας.

  • Πότε να αγοράσω εισιτήρια;

Σαφώς και δεν υπάρχει κάποια… μυστική συνταγή για το πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες. Αν θέλετε π.χ. να ταξιδέψετε μέσα στις επόμενες μέρες και ακόμα δεν έχετε βγάλει εισιτήριο προετοιμαστείτε και εσείς και το… πορτοφόλι σας γιατί μάλλον θα χρειαστεί να ξοδέψετε αρκετά χρήματα.

Παραδόξως όμως, αν αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε κάποιο ταξίδι της τελευταίας στιγμής -στην κυριολεξία-  τότε ίσως σταθείτε πιο τυχεροί. Συμφέρει περισσότερο την εκάστοτε αεροπορική εταιρεία να γεμίσει τις θέσεις της παρά να τις αφήσει άδειες. Αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε υπέρ σας, αν και δεν θα πρέπει να βασίζεστε σε κάτι τέτοιο όταν πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψετε κάπου, γιατί δεν θα μπορείτε να ξέρετε αν η εταιρεία θα έχει διαθέσιμες θέσεις.

Επίσης, ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως αν κλείσει αεροπορικά εισιτήρια 6-7 μήνες πριν θα βρει τις φθηνότερες τιμές, κάτι που επίσης δεν αποτελεί κανόνα. Σε γενικές γραμμές, 3 με 12 εβδομάδες πριν ταξιδέψετε είναι μια αρκετά καλή περίοδος.

  • Ποια εποχή να ταξιδέψω;

Σημασία δεν έχει μόνο το πότε θα κλείσετε τα εισιτήρια, αλλά και πότε θέλετε να ταξιδέψετε. Εάν επιλέξετε μια χρονική περίοδο που ταξιδεύει πολύς κόσμος, όπως π.χ. τα Χριστούγεννα, τότε θα έρθετε αντιμέτωποι με περιορισμένο αριθμό θέσεων, και συνεπώς, με αυξημένες τιμές εισιτηρίων.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες περίοδοι όπου ο κόσμος δεν ταξιδεύει τόσο όσο άλλες χρονικές στιγμές. Οι «νεκρές» αυτές περίοδοι είναι οι εξής:

  • Μετά τις 7 Ιανουαρίου
  • Τον Φεβρουάριο (εκτός των ημερών κοντά του Αγίου Βαλεντίνου)
  • Τον Σεπτέμβριο
  • Τις πρώτες δυο εβδομάδες του Νοεμβρίου
  • Τις δυο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου

Επίσης, κάτι άλλο που μπορεί να επηρεάσει την τιμή του εισιτηρίου είναι οι ημέρα που θα επιλέξετε να ταξιδέψετε. Οι περισσότεροι από εμάς συνήθως φεύγουμε Παρασκευή και επιστρέφουμε Κυριακή, οπότε τις ημέρες αυτές οι τιμές είναι λίγο πιο «τσιμπημένες». Εάν έχετε την επιλογή να ταξιδέψετε εντός της εβδομάδας, τότε προτιμήστε το.

Επιπλέον, θα παρατηρήσετε πως υπάρχει διαφορά στην τιμή όταν επιλέγετε μια πτήση στις 4 το χάραμα – που προφανώς δεν θα την επιλέξουν πολλοί – με μια πτήση στις 9 το πρωί.

  • Συγκρίνετε τιμές

Σήμερα, υπάρχουν πολλά site που μπορείτε να συγκρίνετε τιμές αεροπορικών εισιτηρίων και να βρείτε αυτή που σας συμφέρει περισσότερο. Το καλύτερο είναι να τα επισκεφθείτε όλα και να δείτε που κυμαίνονται περίπου οι τιμές. Ναι, ίσως σας πάρει λίγο περισσότερη ώρα αλλά πιστεύουμε πως αξίζει τον κόπο.

Δείτε όλες τις αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν το δρομολόγιο που θέλετε, και εάν δείτε διαφορές θα είναι επειδή κάποιες εταιρείες είναι low cost. Σε δρομολόγια μικρής διάρκειας αξίζει να προτιμήσετε μια τέτοια αεροπορική εταιρεία, αλλά σε long-haul πτήσεις μάλλον θα χρειαστείτε κάποιες παραπάνω ανέσεις…

Επίσης, δείτε όλα τα διαθέσιμα δρομολόγια, δηλαδή αν είναι απευθείας ή με ενδιάμεση στάση. Εάν δεν έχετε πρόβλημα να κάνετε μια ενδιάμεση στάση, τότε επιλέξτε μια τέτοια πτήση.

  • Επιλέξτε τη θέση σας

Ακόμα και στην ίδια πτήση, τα διαφορετικά καθίσματα σημαίνουν και διαφορετικές τιμές. Για παράδειγμα, τα πίσω καθίσματα κοντά στη μηχανή του αεροσκάφους μπορεί να είναι λίγο άβολα αλλά είναι και φθηνότερα. Η επιλογή βέβαια αυτή ίσως να μην ενδείκνυται όταν ταξιδεύετε πολλά άτομα.

Και με αυτό εννοούμε ότι εάν π.χ. μια συγκεκριμένη πτήση έχει 3 διαθέσιμες θέσεις των 100€ και εσείς ταξιδεύετε πέντε άτομα, ψάχνοντας θα δείτε πως στα αποτελέσματα δεν θα εμφανιστούν οι φθηνότερες θέσεις. Αντιθέτως, θα εμφανιστούν επιλογές για πέντε διαθέσιμες θέσεις π.χ. των 170€, και μάλιστα, θα εμφανιστούν ως οι φθηνότερες. Οπότε καλό είναι όταν πραγματοποιείτε την αναζήτηση να μην ψάχνετε θέσεις για πέντε άτομα αλλά για τον κάθε ένα ξεχωριστά. Και πάλι, ίσως σας πάρει λιγότερη ώρα αλλά θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα.

  • Προσοχή στις extra χρεώσεις

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες περιλαμβάνουν στην τελική τιμή του εισιτηρίου όλες τις χρεώσεις και τους φόρους. Όμως, υπάρχουν και πολλές άλλες υπηρεσίες που ενδεχομένως να κρύβουν άλλες χρεώσεις, σχετικές με υπηρεσίες check-in αποσκευών, επιλογής θέσεων, σνακ και άλλες υπηρεσίες.