planeΤο τουριστικό προϊόν της χώρας μας φαίνεται να ανακάμπτει, και απόρροια αυτού, η αύξηση των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και η προσέλκυση νέων.

της Χριστίνας Βασιλειάδη

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προβλέπει πως το 2014 πάνω από 18 εκατ. τουρίστες θα επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ για τις τουριστικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, το 2013 έκλεισε με διψήφια αύξηση, σχεδόν 11% (+10,79%) σε σχέση με το 2012. Ο προορισμός της Αθήνας, συνέχισε τη θετική του πορεία, με την κίνηση του αεροδρομίου να παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό, +14,36% και στο σύνολο του έτους θετικό ποσοστό, +2,51%. Ως αποτέλεσμα, πολλές αεροπορικές εταιρείες ενισχύουν σημαντικά τις πτήσεις τους προς διάφορους ελληνικούς προορισμούς για να καλύψουν την αυξημένη τουριστική κίνηση για το 2014.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ryanair εξέπληξε τους πάντες ανακοινώνοντας πως θα δημιουργήσει αεροπορική βάση στην Αθήνα. Ήταν γνωστό πως η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία επεδίωκε συμφωνία με ΔΑΑ για μείωση των τελών, αλλά φαίνεται πως η ανάδειξη της Αθήνας ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού δελέασε τη Ryanair στο να έρθει στην Αθήνα με τις υπάρχοντες τιμές του αεροδρομίου. Είναι γνωστή άλλωστε η πολιτική της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας να επιλέγει αεροπορικές αγορές όπου επικρατούν συνθήκες μονοπωλίου. Η βάση αυτή θα αποτελέσει την τρίτη βάση του ιρλανδικού αερομεταφορέα στην Ελλάδα (οι άλλες δύο είναι σε Θεσσαλονίκη και Χανιά), όπου θα υπάρχουν 2 αεροπλάνα και θα πραγματοποιούνται πτήσεις προς 6 νέους προορισμούς: Χανιά, Λονδίνο (Στάνστεντ), Μιλάνο (Μπέργκαμο), Πάφος, Ρόδος και Θεσσαλονίκη. Η νέα βάση θα εξυπηρετεί 1,2 εκ. επιβάτες ετησίως.

Επιπλέον, μια ακόμα low cost αεροπορική εταιρεία, η easyJet, θα εγκαινιάσει το καλοκαίρι του 2014 5 νέους προορισμούς στην ελληνική αγορά, μεταξύ Αθήνας-Αμβούργου, Ηρακλείου-Εδιμβούργου, Kω-Γλασκόβης, Μυκόνου-Νάπολης, και Κέρκυρας-Νάπολης.

Η επίσης χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Aer Lingus θα εισάγει στο πτητικό της πρόγραμμα απευθείας πτήσεις Δουβλίνο – Κέρκυρα, από τις 16 Απριλίου έως τις 25 Οκτωβρίου 2014.

Ο μεγάλος γερμανικός tour operator Thomas Cook, αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας για το 2014, εγκαινιάζοντας, μέσω της εταιρείας του Condor, νέες πτήσεις προς Μύκονο, Σαντορίνη, Χανιά, Κω και Πρέβεζα. Τα δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από τις αρχές Μαΐου, με αφετηρία τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Γερμανίας: Ανόβερο, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Φρανκφούρτη. Η αεροπορική Condor έχει επίσης ανακοινώσει πτήση και προς την Κέρκυρα, μια φορά την εβδομάδα.

Εννέα νέες συνδέσεις από Γερμανία για Κρήτη και Ρόδο προγραμματίζει για πρώτη φορά, την περίοδο του 2014 Επιπροσθέτως, η αεροπορική εταιρεία SunExpress, εισάγει εννέα νέες πτήσεις από Γερμανία για το Ηράκλειο Κρήτης και τη Ρόδο. Συγκεκριμένα, θα πετάει για Ηράκλειο από Μόναχο, Νυρεμβέργη, δύο φορές την εβδομάδα και από Ντίσελντορφ και Στουτγάρδη, μία φορά την εβδομάδα, από τις αρχές Μαΐου. Για Ρόδο θα εκτελεί πτήσεις από Στουτγάρδη, Κολωνία, Λειψία και Ντίσελντορφ, μία φορά την εβδομάδα και από Μόναχο, δύο φορές την εβδομάδα.

Η αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, airberlin, θα επεκτείνει το καλοκαίρι του 2014 το πτητικό πρόγραμμά της με περισσότερους προορισμούς. Μάλιστα, η συχνότητα των πτήσεων προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 11% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2013 με 172 πτήσεις την εβδομάδα.

Το καλοκαίρι του 2014, λοιπόν, η airberlin θα προσφέρει 7 επιπλέον πτήσεις την εβδομάδα προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη. Για τους τουρίστες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κω και Σαντορίνη, θα υπάρχουν 3 επιπρόσθετες  πτήσεις την εβδομάδα προς κάθε προορισμό, πράγμα που σημαίνει ότι η airberlin θα πετάει 7 φορές την εβδομάδα στη Σαντορίνη και 21 φορές την εβδομάδα στην Κω. Θα υπάρξει μία επιπλέον πτήση την εβδομάδα προς τα Χανιά, την Καλαμάτα, τη Λέσβο, τη Μύκονο, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Ζάκυνθο.