dubai-international-ariport-02Σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι, το πρώτο τρίμηνο του έτους το αεροδρόμιο εξυπηρέτησε 18,36 εκατ. επιβάτες καταγράφοντας αύξηση επιβατικής κίνησης 11,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, αποκτώντας τον τίτλο του αεροδρομίου με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση παγκοσμίως και εκτοπίζοντας το αεροδρόμιο του Χίθροου στη δεύτερη θέση.

Την ίδια περίοδο, στο Χίθροου κινήθηκαν 16 εκατ. άτομα, παρόλα αυτά, το βρετανικό αεροδρόμιο παραμένει το πιο πολυσύχναστο της Ευρώπης. Το περασμένο έτος η εικόνα ήταν αντίστροφη καθώς στο σύνολο του έτους το Χίθροου, που παρέμενε πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο επί δεκαετίες, προσείλκυσε 66,7 εκατ. επιβάτες, υπερβαίνοντας κατά 813.000 το Ντουμπάι.

Το περασμένο οικονομικό έτος η Emirates, που εδρεύει στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι,  μετέφερε σχεδόν 40 εκατ. επιβάτες, ενώ μαζί με τη μικρότερη εταιρεία Flydubai, επίσης με έδρα το αεροδρόμιο του εμιράτου, προσέθεσαν 28 νέους προορισμούς στον αερολιμένα. Η Emirates, που άρχισε να λειτουργεί το 1985, εξυπηρετεί σήμερα 142 προορισμούς σε 80 χώρες και είναι ένας από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς του κόσμου με σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη. Διαθέτει 374 τζετ, που έχει προμηθευτεί τόσο από την αμερικανική Boeing όσο και από την ευρωπαϊκή Airbus Group. Αθροιστικά η αξία τους φθάνει τα 162 δισ. δολ. Ο στόλος αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τα 218 αεροσκάφη που χρησιμοποιεί καθώς η εταιρεία σκοπεύει να αντικαταστήσει ορισμένα εξ αυτών με άλλα νεότερα.

Σε ό,τι αφορά τη Flydubai, η μικρή αυτή αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία αύξησε την επιβατική της κίνηση πέρυσι κατά 38%, στα 6,8 εκατ. άτομα.

Είναι, πάντως, δυνατόν το Χίθροου να ανακτήσει την πρώτη θέση για το σύνολο του τρέχοντος έτους, καθώς το αεροδρόμιο του Ντουμπάι σχεδιάζει ένα πρόγραμμα βελτίωσης των εγκαταστάσεών του, που θα διαρκέσει 80 ημέρες και θα μειώσει προσωρινά τον αριθμό των πτήσεων στο αεροδρόμιο κατά 26%.