ελευθεριος-Βενιζέλος-αεροδρομιοΡεκόρ κατέγραψε το ”Ελ. Βενιζέλος” την χρονιά που μας πέρασε, καταγράφοντας επιδόσεις που θυμίζουν την προ κρίσης εποχή.

Ειδικότερα, η επιβατική κίνηση ξεπερνά κατά πολύ τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας, καθώς συνολικά κατά τη διάρκεια του έτους από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) διακινήθηκαν 15,196 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 21,2% σε σχέση με το σύνολο του 2013. Η κίνηση εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 20,5%, με 9,928 εκατ. επιβάτες και η κίνηση εσωτερικού, η οποία είχε εμφανίσει σημαντική κάμψη τα τελευταία χρόνια, κατά 22,5%, με συνολικά 5,267 εκατ. επιβάτες.

Την ίδια ώρα, η επιβατική κίνηση του Δεκεμβρίου καταγράφηκε εντυπωσιακή, ειδικά στο εσωτερικό δίκτυο όπου ενισχύθηκε κατά 40%, καθώς διακινήθηκαν 392.695 επιβάτες έναντι 280.481 το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Αύξηση 20,6% παρατηρήθηκε στην επιβατική κίνηση εξωτερικού τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια του οποίου ο ΔΑΑ εξυπηρέτησε συνολικά 665.783 επιβάτες έναντι 552.101 τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Η συνολική επιβατική κίνηση του Δεκεμβρίου άγγιξε τους 1,06 εκατ. επιβάτες, επιστρέφοντας στα επίπεδα άνω του ενός εκατομμυρίου ύστερα από πέντε χρόνια, συνεχίζοντας τη θετική εικόνα του Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του έτους οι Ελληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν άνοδο κατά περίπου 23%, σημειώνοντας παράλληλα εντυπωσιακή αύξηση 45% στο σκέλος του εγχώριου ταξιδιού. Οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα κατέγραψαν επίσης εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 36%, εξέλιξη που σύμφωνα με τον ΔΑΑ αντικατοπτρίζει την ελκυστικότητα της Αθήνας ως προορισμού και τη χειμερινή περίοδο.

Τέλος, το 2014 η επιβατική κίνηση του ΔΑΑ αυξήθηκε συνολικά κατά 2,7 εκατ. επιβάτες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΑΑ στη συνολική εξέλιξη της επιβατικής κίνησης συνέβαλαν η σταθεροποίηση της οικονομίας, καθώς οι Ελληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν θετική πορεία 14% (αποδίδεται στην αύξηση κατά το β΄ 6μηνο του έτους). Παράλληλα, η τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού σηματοδοτείται από το ότι οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα αυξήθηκαν 31%, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά και η προσφορά πτήσεων και θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες.