Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν την ουσία που μπορεί να επαναφέρει το σώμα μας στους φυσιολογικούς του ρυθμούς μετά από μία πολύωρη πτήση.

Το τζετ λαγκ που παθαίνουμε όταν κάνουμε μεγάλες πτήσεις συμβαίνει επειδή τα όργανά μας ειναι “ρυθμισμένα” να λειτουργούν κάτω υπό συγκεκριμένες συνθήκες και όταν αυτές οι συνθήκες μεταβάλλονται, δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σωστά. Ο εγκέφαλός μας είναι εκείνος που προσπαθεί να τα εντάξει στη φυσιολογική λειτουργία του σώματος, αλλά αυτο δεν πιάνει πάντα, με αποτέλεσμα ο ταξιδιώτης να υποφέρει ώρες ή και μέρες από ναυτία, έλλειψη όρεξης, αΰπνίες, κούραση ακόμα και κατάθλιψη. 

Ουσιαστικά το εσωτερικό μας βιολογικό ρολόι αποσυντονίζεται και δεν μπορεί να συγχρονιστεί με την αλλαγή της εξωτερικής ώρας. Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, οι Γερμανοί επιστήμονες κατέληξαν ότι η ουσία που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμιση του τζετ λαγκ, ονομάζεται μετυραπόνη και μπορεί να ρυθμίσει το όριο της κορτιζόλης και στους ανθρώπους. 

Ένα τέτοιο χάπι θα μπορούσε να βοηθήσει και τους εργαζόμενους με κυλιόμενες βάρδιες, που αυτή η εναλλαγή της ώρας θα μπορούσε να βλάψει την υγεία τους.