Ο πιλότος που έγραψε ιστορία πριν από 47 χρόνια, πετώντας με το πρωτότυπο αεροσκάφος-μύθο της γαλλικής αεροπλοΐας, Concorde, απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών.

Ο Αντρέ Τουρκάτ, ανέλαβε τον Μάρτιο του 1969 να δοκιμάσει ένα πρωτότυπο αεροσκάφος, το οποίο πετούσε πολύ πιο γρήγορα και ήταν πολύ εντυπωσιακό σε εμφάνιση, λόγω των πρωτοποριακών για την εποχή – και όχι μόνο – αεροδυναμικών γραμμών του. Ο Γάλλος πιλότος ήταν ο άνθρωπος που δοκίμασε το πρωτότυπο αεροσκάφος-μύθο Concorde, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία.

Το 1969, ο Αντρέ Τουρκάτ απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τουλούζης με τον Concorde 001. Ο ίδιος ήταν πιλότος του αεροσκάφους που έξι μήνες αργότερα, έσπασε το φράγμα της ταχύτητας του ήχου. Ο 94χρονος πιλότος κατέληξε τη Δευτέρα (4/1) στο σπίτι του, στο Aix-en-Provence της Νότιας Γαλλίας.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση είχε διάρκεια 27 λεπτά και όταν ολοκληρώθηκε, ο 47χρονος τότε Αντρέ, είχε δηλώσει εντυπωσιασμένος. Ακόμη πιο έντονο ήταν το συναίσθημά του όταν έσπασε το φράγμα του ήχου. Δύο ιστορικές στιγμές για την ανθρωπότητα, οι οποίες φέρουν το όνομά του σε ρόλο πρωταγωνιστή.