Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αεροδρομίων δημοσιοποίησε το top 30 των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για το 2015 σύμφωνα με την οικονομική τους ανάπτυξη. Ο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται ανάμεσά τους έχοντας τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Εξαιτίας της ζήτησης που προκύπτει τα τελευταία 2 έτη για ταξίδια στην Ελλάδα, το Ελ. Βενιζέλος έλαβε την 30ή θέση στην κατάταξη και σημειώθηκε ότι είναι το δεύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης το οποίο αναπτύσσεται ταχύτερα με έναν ρυθμό ανάπτυξης τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το μέσο όρο (+19,1%).

Το 2015 το αεροδρόμιο υποδέχτηκε 18.073.940 ταξιδιώτες αλλά δεν ήταν η μόνη ελληνική παρουσία μέσα στην κατάταξη. Η 2η παρουσία είναι το αεροδρόμιο της Σαντορίνης όσον αφορά τα μικρού μεγέθους αεροδρόμια.

Στην κατηγορία των μικρών αεροδρομίων υποδέχονται λιγότερους από 5 εκατ. ταξιδιώτες και η Σαντορίνη σημείωσε μία αύξηση της τάξεως του 87,6%, γεγονός το οποίο την κατέστησε το ταχύτερα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο μικρού μεγέθους.

Τα κλασικά ισχυρά αεροδρόμια της Ευρώπης (Παρίσι, Φρανκφούρτη, Λονδίνο) σημειώσανε χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης ενώ στην κατάταξη ήταν επίσης καταγεγραμμένοι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των περιφερειακών αεροδρομίων όπως και η επέλαση των αεροδρομίων της Τουρκίας.

Τα αεροδρόμια της Ευρώπης, υποδέχθηκαν στο σύνολο 1,96 δις ταξιδιώτες το 2015, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ACI Olivier Jankovec. Το 20% αυτών σημείωσαν τα διπλά ποσοστά ανάπτυξης όσον αφορά την επιβατική τους κίνηση και τα περισσότερα από αυτά κατέκτησαν νέα ρεκόρ για τα δεδομένα τους.

Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Ευρώπης σημείωσε αύξηση της τάξεως του 5,2% το 2015 και στις χώρες της Ε.Ε η αύξηση σημειώθηκε στα 5,6%. Το διψήφιο αριθμό αύξησης κατέκτησαν τα μεγαλύτερα αεροδρόμια των χωρών της Σλοβακίας, Σλοβενίας, Ρουμανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ιρλανδίας και Λιθουανίας.

Τα κύρια αεροδρόμια των χωρών της Ε.Ε είχαν μία μικρή άνοδο που άγγιξε το 3,9% και αυτό είναι αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης για τα αεροδρόμια της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως πέρυσι τα δύο αεροδρόμια της Μόσχας υποδέχθηκαν 30 εκατ. επιβάτες το καθένα ξεχωριστά σημειώνοντας μία στασιμότητα (+0,1%) καθώς και μία μείωση (-7,7%) στην επιβατική τους κίνηση.   

Ωστόσο το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κων/πολης, ξεπέρασε το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης όπου είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας και έλαβε την τρίτη θέση με 61,8% επιβάτες και με ρυθμό ανάπτυξης 9,1%. Επίσης στην κατάταξη βρίσκονται το δεύτερο αεροδρόμιο της Κων/πόλης που βρίσκεται στην 14η θέση και το αεροδρόμιο της Αττάλειας το οποίο βρίσκεται στην 15η θέση παρά τη μείωση των επιβατών που σημείωσε με 2,5