Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ σχεδιάζουν να υποδιαιρέσουν την οικονομική θέση των αεροπλάνων με την εισαγωγή της κατηγορίας Basic Economy.

Μετά τη δημιουργία της θέσης Premium economy, η οποία βρίσκεται στην οικονομική θέση αλλά έχει περισσότερο χώρο για τα πόδια και βρίσκεται κοντά σε εξόδους κινδύνου, καθώς υπάρχει και μία έξτρα χρέωση, έρχεται η κατηγορία Basic Economy, η οποία είναι κατώτερη της Standard Economy.

Με ακόμη λιγότερες ανέσεις από την κλασική οικονομική θέση που ξέραμε ως τώρα, οι θέσεις αυτές είναι τα καθίσματα που βρίσκονται στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, ή το μεσαίο κάθισμα. Επίσης είναι πιθανό να δίνονται διαφορετικά καθίσματα σε φίλους, ή σε μία οικογένεια, χωρίς να έχουν το δικαίωμα αλλαγής θέσης ή ακύρωσης της κράτησης μετά τις 24 ώρες.

Έτσι, οι αεροπορικές εταιρείες μειώνοντας το κόστος τους, πρόκειται να καλύπτουν τις θέσεις που θα έμεναν κενές διαφορετικά, «αναγκάζοντας» τους επιβάτες να χρεωθούν παραπάνω για να αναβαθμίσουν τη θέση τους σε Standard Economy.

Προς το παρόν, η Basic Economy ξεκινάει να ισχύει σε αεροπορικές των ΗΠΑ, όπως είναι η Delta, ενώ μέσα στη χρονιά προβλέπεται να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή της θέσης οι American Και United.