• Ο Όμιλος Emirates καταγράφει κέρδη για 28η συνεχόμενη χρονιά, καθώς και νέο ρεκόρ στα κέρδη του που ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια:
    • Σταθερή επιχειρηματική ανάπτυξη σε σχέση/αναλογία με την αύξηση της χωρητικότητας και σημαντική επιχειρηματική επένδυση ύψους 4.7 δισ. δολαρίων
    • Δήλωσε μέρισμα 681 εκατ. δολαρίων στην Investment Corporation of Dubai
  • Η Emirates κατέγραψε το υψηλότερο κέρδος στην ιστορία της που ανέρχεται σε 1.9 δισ. δολάρια:
    • Η συνολική χωρητικότητα των επιβατών και του εμπορευματικού φορτίου των αεροσκαφών (δείκτης Available Tonne Kilometres – ATKMs), ξεπερνά τα 56 εκατομμύρια με την προσθήκη στον στόλο του Ομίλου 29 νέων αεροσκαφών
    • Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4% (23.2 δισ. δολάρια) λόγω των δυσμενών συναλλαγματικών ισοτιμιών
  • Η dnata κατέγραψε το υψηλότερο κέρδος της, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα 287 εκ. δολάρια:
    • Τα έσοδά της που ανέρχονται σε 2.9 δισ. δολάρια, αντιστοιχούν στην επιχειρηματική της επέκταση σε διεθνής αγορές που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περισσότερο από 64% των εσόδων της.

Ο Όμιλος Emirates ανακοίνωσε την 28η συνεχή χρονιά κερδοφορίας και σταθερής επιχειρηματικής ανάπτυξης, καταγράφοντας ρεκόρ κερδών από θέση ισχύος παρά τις παγκόσμιες και λειτουργικές προκλήσεις της συγκεκριμένης περιόδου.

Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2015-2016, τόσο η Emirates όσο και η dnata, επέτυχαν νέα ορόσημα σε ό,τι αφορά τα κέρδη αλλά και τη χωρητικότητα, ενώ παράλληλα ο Όμιλος συνέχισε να επεκτείνει την παγκόσμια παρουσία του και να ενισχύει τις δραστηριότητες του μέσω στρατηγικών επενδύσεων.

Στην Ετήσια Έκθεση για το Οικονομικό Έτος 2015-2016, ο Όμιλος Emirates εμφάνισε κέρδη 2,2 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν στα 25,3 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 3% σε σχέση με τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, ενώ το ταμειακό υπόλοιπό του παρουσίασε ισχυρή αύξηση στα 6,4 δισ. δολάρια.

Η Αυτού Υψηλότης, Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Chairman and Chief Executive, της Emirates Airline & Group, δήλωσε: «Η Emirates και η dnata κατέγραψαν ρεκόρ κερδοφορίας, σημαντικά επιχειρηματικά αποτελέσματα και συνέχισαν την ανάπτυξή τους καθ’όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2015-2016. Παρά τη δυσμενή συναλλαγματική ισοτιμία η οποία έπληξε τα έσοδα και τα κέρδη μας, το αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον που συμβάλει σε χαμηλή καταναλωτική και επενδυτική δυναμική, αλλά και τη συνεχή κοινωνικο-πολιτική αστάθεια σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο, οι επιδόσεις του Ομίλου είναι απόδειξη για την επιτυχία του επιχειρηματικού μας μοντέλου και της στρατηγικής μας. Οι συνεχείς επενδύσεις μας για την ανάπτυξη των ανθρώπων μας και τη βελτίωση της επιχειρηματικής μας απόδοσης, μας επιτρέπουν να αντιδρούμε με ευελιξία στις νέες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που φέρνει κάθε χρονιά. Το 2015-2016, ο Όμιλος επένδυσε επιλεκτικά πάνω 4.7 δισ. δολάρια σε νέα αεροσκάφη και εξοπλισμό, στην εξαγορά εταιρειών, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, σε τελευταίες τεχνολογίες, καθώς και σε πρωτοβουλίες για το προσωπικό του. Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα ισχυρά μας θεμέλια, θα επεκτείνουν την ανταγωνιστικότητά μας, και θα επιταχύνουν την πρόοδό μας προς την κατεύθυνση των μακροπρόθεσμων στόχων μας.»

Ο Όμιλος συνέχισε να διευρύνει τη βάση των εργαζομένων του στις περισσότερες από 80 θυγατρικές και εταιρείες του, αυξάνοντας το προσωπικό του κατά 13% σε πάνω από 95.000, το οποίο αντιπροσωπεύεται με περισσότερες από 160 διαφορετικές εθνικότητες.

«Ατενίζοντας την επόμενη χρονιά, αναμένουμε ότι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τα επιχειρησιακά μας κόστη -όφελος για το κόστος λειτουργίας μας, αλλά όλεθρος για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Το ισχυρό δολάριο έναντι των περισσότερων ισοτιμιών θα συνεχίσει να αποτελεί βασική πρόκληση, όπως αντίστοιχα και η διαφαινόμενη απειλή του προστατευτισμού προς ορισμένες χώρες. Παρόλα αυτά, προχωράμε στο νέο οικονομικό έτος με αυτοπεποίθηση και ισχυρά θεμέλια για τη συνέχιση της κερδοφορίας μας με τον ισχυρό ισολογισμό μας, τις σταθερές επιδόσεις μας, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μας και την παγκόσμια δεξαμενή ταλέντων μας. Θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε και να διευρύνουμε την κερδοφορία μας και θα δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των πελατών μας», δήλωσε ο Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

Σύμφωνα με τη γενική αύξηση κέρδους, ο Όμιλος δήλωσε μέρισμα 681 εκατ. δολαρίων στην Investment Corporation of Dubai.

Emirates Airlines

Η Emirates διαχειρίστηκε επιτυχώς την αυξανόμενη πίεση του ανταγωνισμού από όλες τις αγορές, σημειώνοντας κέρδη ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας αύξηση 56% σε σχέση με τα περσινά αποτελέσματα και υγιές περιθώριο κέρδους της τάξης του 8,4%, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2010-2011.

Η συνολική χωρητικότητα των επιβατών και του εμπορευματικού φορτίου της Emirates, ξεπέρασε το όριο των 56 δισ., φτάνοντας στα 56,4 δισ. τόνους ανά χιλιόμετρο (δείκτης ΑΤΚΜ) στο τέλος του οικονομικού έτους 2015-2016, ενισχύοντας τη θέση της ως τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία διεθνώς.

Η Emirates παρέλαβε 29 νέα αεροσκάφη, τον μεγαλύτερο αριθμό αεροσκαφών κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού έτους, συμπεριλαμβανομένων 16 αεροσκαφών τύπου Α380, 12 αεροσκαφών τύπου Boeing 777-300ER και 1 αεροσκάφους τύπου Boeing 777F, φθάνοντας το σύνολο του στόλου της στα 251 αεροσκάφη στο τέλος Μαρτίου 2016. Ταυτόχρονα, 9 αεροσκάφη καταργήθηκαν, μειώνοντας το μέσο όρο ηλικίας του στόλου της στους 74 μήνες, στο μισό δηλαδή του μέσου όρου του κλάδου, που βρίσκεται στους 140 μήνες. Η Emirates παραμένει ο μεγαλύτερος διαχειριστής αεροσκαφών τύπου Boeing 777 και A380 –δύο αεροσκαφών ευρείας ατράκτου ανάμεσα στα πλέον σύγχρονα ενεργά αεροσκάφη.

Με την παράδοση ενός νέου αεροσκάφους, η Emirates εγκαινιάζει οκτώ νέους επιβατικούς προορισμούς: Μπαλί, Μπολόνια, Σεμπού, Κλαρκ, Κωνσταντινούπολη, Μασχάντ, Μουλάντ, Ορλάντο και δύο εμπορευματικούς προορισμούς: Κολόμπους και Σιουδάδ Ντελ Έστε. Επιπλέον, ενίσχυσε τις συνδέσεις και τη χωρητικότητά της σε 34 πόλεις στο ήδη υπάρχον δίκτυο προορισμών της στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική,  προσφέροντας στους πελάτες της ακόμα περισσότερες επιλογές και σύνδεση προορισμών.

Η συνολική αύξηση της κίνησης των επιβατών συνεχίζεται, αποδεικνύοντας την ισχυρή επιθυμία τους να ταξιδέψουν με τα μοντέρνα αεροσκάφη της Emirates, μέσω του διεθνούς κόμβου της στο Ντουμπάι. Ο αριθμός των επιβατών τόσο στις premium θέσεις, όσο και συνολικά στα αεροσκάφη τύπου Α380 που αποτελούν τη ναυαρχίδα του στόλου της Emirates, κατέγραψαν τις μεγαλύτερες επιδόσεις του κλάδου, αναδεικνύοντας τη δημοτικότητα των αεροσκαφών της Emirates ανάμεσα στους επιβάτες. Στις 31 Μαρτίου του 2016, η Emirates διέθετε 75 αεροσκάφη τύπου Α380 στο στόλο της, εξυπηρετώντας 1 στους 4 προορισμούς τους δικτύου επιβατών της.

Εστιάζοντας, όπως πάντα, στην εξυπηρέτηση των επιβατών της, η Emirates επένδυσε πέρυσι πάνω από 21,9 εκατ. δολάρια για να εγκαταστήσει και να εξοπλίσει το στόλο της με ασύρματο δίκτυο εν πτήσει, το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί κατά 70% μέσω Wi-Fi. Η Emirates λάνσαρε επίσης ανανεωμένα σετ προσωπικής περιποίησης για τους επιβάτες της Πρώτης και της Business θέσης, μία νέα σειρά πακέτων παιδικών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων εν ώρα πτήσης, νέα βελτιωμένα, πλήρως επίπεδα καθίσματα για την Business θέση στα αεροσκάφη τύπου 777-300ER του στόλου της, ενώ παράλληλα λάνσαρε και δύο αεροσκάφη τύπου A380 με δύο κατηγορίες θέσεων, τα οποία μεταξύ άλλων διαθέτουν τη μεγαλύτερη οθόνη ψυχαγωγίας στην Οικονομική θέση. Η εταιρεία εγκαινίασε επίσης δύο νέα σαλόνια αναμονής στα αεροδρόμια της Γλασκόβης και του Λος Άντζελες, φθάνοντας συνολικά τα 37 σαλόνια αναμονής σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα εγκαινίασε δύο νέα αποκλειστικά σαλόνια αναμονής στο Τόκιο και το Κέιπ Τάουν, αυξάνοντας τον αριθμό των αποκλειστικών σαλονιών αναμονής Emirates παγκοσμίως σε 39, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 352 εκατ. δολάρια  στο πρόγραμμα σαλονιών αναμονής από την έναρξη λειτουργίας της.

Για το έτος 2016-2017, η Emirates πέρα από τις αναβαθμίσεις που θα πραγματοποιήσει στους ήδη υπάρχοντες προορισμούς, έχει ήδη ανακοινώσει νέους προορισμούς προς  Γιντσουάν και Τσενγκτσού στην Κίνα, Γουανγκόν στη Βιρμανία και Ανόι στο Βιετνάμ.