Τα 2/3 των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγόρασαν τα αεροπορικά εισιτήριά τους online το 2014 και η κράτηση σε καταλύματα για περισσότερα από τα μισά ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν το ίδιο έτος από κατοίκους της ΕΕ έγινε διαδικτυακά, σύμφωνα με την Eurostat.

Στην Ελλάδα, λιγότερα από τα μισά αεροπορικά εισιτήρια που εκδόθηκαν το 2014 αγοράστηκαν μέσω διαδικτύου (47%), με τη Ρουμανία (23%), τη Σλοβακία (27%), την Τσεχία (38%) και τη Βέλγιο (45%) να έχουν μικρά ποσοστά διαδικτυακών κρατήσεων επίσης, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στο 67%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εισιτηρίων που πωλήθηκαν διαδικτυακά σημειώθηκε στη Φινλανδία (90%) και στην Ολλανδία (81%).

Όσον αφορά τα καταλύματα, οι διαδικτυακές κρατήσεις αφορούσαν το 55% του συνόλου των κρατήσεων που πραγματοποίησαν κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014. Οι χώρες της ΕΕ είχαν μεγάλες διακυμάνσεις, με τις κρατήσεις διαμονής μέσω διαδικτύου για περισσότερα από 2 στα 3 ταξίδια να γίνονται από κατοίκους της Ολλανδίας (69%), της Γαλλίας (68%) και του Λουξεμβούργου (67%). Οι online κρατήσεις καταλύματος στη Ρουμανία ήταν μόλις 7% και στη Βουλγαρία 9%. Η Ελλάδα είχε ποσοστό 30,1%.files (2)

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι επιχειρήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας φαίνεται πως κάνουν πιο αναβαθμισμένη χρήση της Τεχνολογίας Πληροφοριακών Συστημάτων (ICT) σε σχέση με άλλους κλάδους. 

Ενώ οι διαδικτυακές κρατήσεις προσφέρονταν από το 17% του συνόλου των επιχειρήσεων το 2015, το μερίδιο αυτό εκτοξεύτηκε στο 74% στον κλάδο της φιλοξενίας.

Επιπλέον, το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων φιλοξενίας εντός ΕΕ διέθετε ιστοσελίδα, σε σχέση με αντίστοιχο ποσοστό 75% των επιχειρήσεων με 10 και άνω άτομα από το σύνολο της οικονομίας.files

Με το 74% των επιχειρήσεων να προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες κράτησης μέσω της ιστοσελίδας τους, ο κλάδος της φιλοξενίας προηγούνταν σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία (17%) στην ΕΕ ως προς τη χρήση ICT.

Συνεπώς, το μερίδιο των επιχειρήσεων που έχουν λάβει διαδικτυακές παραγγελίες παρουσιάζουν αντίστοιχο κενό: 19% για το σύνολο των επιχειρήσεων έναντι 63% όσων δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενίας.

files (1)