Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, ολοκληρώνοντας το ταξίδι του στις ΗΠΑ, και στη συνέχεια θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να φτάσει στην Ευρώπη και κατόπιν θα επιστρέψει στο Άμπου Ντάμπι.

Το αεροπλάνο, προσγειώθηκε χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στις 03.59 τοπική ώρα του Σαββάτου, δηλαδή ένα λεπτό προγραμματισμένη ώρα προσγείωσης. Νωρίτερα, είχε πετάξει πάνω από το Μανχάταν, το λιμάνι της Νέας Υόρκης και το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Η ολοκλήρωση του ταξιδιού στις ΗΠΑ στο Άγαλμα της Ελευθερίας «συμβολίζει την ελευθερία του επιχειρείν, την ελευθερία της καινοτομίας» και «είναι μια πολύ δυνατή στιγμή για μένα», δήλωσε ο Ελβετός πιλότος Αντρέ Μπόρσμπεργκ, ενώ προσέγγιζε τη Νέα Υόρκη.

636011514609453013-CkgNwMOWEAAFaWG_2873136_ver1.0

Το Solar Impulse 2 θα διασχίσει στη συνέχεια τον Ατλαντικό για να φτάσει στην Ευρώπη και κατόπιν θα επιστρέψει στο Άμπου Ντάμπι, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους οι δύο Ελβετοί πιλότοι, ο Μπόρσμπεργκ και ο Μπερτράντ Πικάρ, στις 9 Μαρτίου 2015.

Το ηλιακό αεροσκάφος πετά με την ενέργεια που του παρέχουν οι 17.000 φωτοβολταϊκές κυψέλες του και κινείται με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι δύο πιλότοι εναλλάσσονταν από σταθμό σε σταθμό. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους μπορούν να κοιμηθούν μόνο για λίγα λεπτά καθώς όλα τα τεχνικά δεδομένα πρέπει να επαληθεύονται κάθε 20 λεπτά.

Η ομάδα που συνοδεύει το Solar Impulse 2 στον γύρο του κόσμου μεταφέρει μαζί της ένα φουσκωτό υπόστεγο το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε και να προστατεύσει το αεροσκάφος μετά την προσγείωσή του.