Γράφει η Ηλέκτρα Αλευρίτη

Nεοσύστατες ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, όπως η κυπριακή Cobalt και η ελληνική Orange2fly κάνουν την εμφάνισή τους, δημιουργούν χαμόγελα στους Έλληνες (και όχι μόνο) επιβάτες που ταξιδεύουν και αναδεικνύουν την επενδυτική διάθεση των επιχειρηματιών.

Όσον αφορά στον κυπριακό αερομεταφορέα Cobalt, πρόκειται για μια άκρως υποσχόμενη αεροπορική εταιρεία που με σταθερά βήματα θέλει να λάβει σημαντικό μερίδιο αγοράς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες της Ανατολής, ενώ αναμένεται να διαθέτει ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές εισιτηρίων, κάτι που θα βοηθήσει πολύ τον ανταγωνισμό.

COBALT_A320
Το πρόγραμμα της Cobalt προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του μήνα περίπου θα διαθέτει στη Λάρνακα στόλο πέντε αεροσκαφών, δηλαδή τριών Airbus A320 και δύο Airbus A321, ενώ έχει ήδη στη Λάρνακα δύο Α320.

Η αεροπορική εταιρεία “orange2fly” είναι μία νεοσύστατη ελληνική αεροπορική εταιρεία, με έδρα την Αθήνα στην Ελλάδα η οποία θα πραγματοποιεί ταξίδια σε όλο τον κόσμο για ACMI και ναυλωμένες πτήσεις, ενώ ο στόλος της αποτελείται από Airbus A320-232. Η εταιρεία ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 και θα λειτουργεί υπό τις Αρχές της Ελληνικής Πολιτικής Αεροπορίας, έχοντας λάβει Πιστοποιητικό Αξιοπλοημότητας που διέπεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA).

a320-orange
Αυτές οι δύο αεροπορικές εταιρείες θα διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο από την πίτα της Aegean και της Ryanair. Θα καταφέρουν να αντέξουν στον χρόνο και να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών και των επιβατών; Ευχόμαστε ναι, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε ακόμα μια αεροπορική εταιρεία να καταρρέει και εργαζόμενοι να χάνουν τα δεδουλευμένα τους και επιβάτες να ταλαιπωρούνται, όπως στην περίπτωση της SkyGreece…
Και ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει, είναι πώς θα αντιδράσουν στον ανταγωνισμό οι Aegean και Ryanair που πετούν προς Κύπρο και όχι μόνο. Ακόμα χαμηλότερες τιμές, είναι ίσως η απάντηση που θα δώσουν -και γιατί όχι άλλωστε, αφού ο ανταγωνισμός των εταιρειών συμφέρει πρωτίστως τους καταναλωτές, όταν είναι θεμιτός.
Όπως έχει πει και ο πρώτος Μεγάλος στο χώρο της αεροπλοΐας άλλωστε, Αριστοτέλης Ωνάσης: «Δεν έχω ούτε φίλους ούτε εχθρούς, μόνο ανταγωνιστές…»