Το Πεκίνο “έχει το δικαίωμα” να κηρύξει “ζώνη εναέριας αναγνώρισης” στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης που έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει “ιστορικά δικαιώματα” επί του μεγαλύτερου μέρους της στρατηγικής σημασίας θαλάσσιας αυτής περιοχής.

«Η ΖΕΑ δεν είναι κινεζική εφεύρεση, αλλά ούτε και εφεύρεση των μεγάλων δυνάμεων. Εάν απειληθεί η ασφάλειά μας, φυσικά και έχουμε το δικαίωμα να την ανακηρύξουμε. Εξαρτάται από την αξιολόγηση που θα κάνουμε» δήλωσε ο υφυπουργός των Εξωτερικών, Λιου Ζενμίν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Τσανγκ Γουάν Κουάν δήλωσε ότι η Κίνα δε θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, η οποία θα στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η δήλωση του Κινέζου ΥΠΑΜ έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δε θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την απόφαση, τόνισε ο Τσανγκ.

Από την πλευρά της, η Μογκερίνι δήλωσε ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, ενώ η ίδια ελπίζει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ασφάλειας με το Πεκίνο. Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Νότια Σινική Θάλασσα, η Μογκερίνι τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσής του.