Μια διευκρίνιση: δεν πρόκειται για τα «χειρότερα αεροδρόμια» στον πλανήτη. Στην «αεροπορική γλώσσα» τα χειρότερα αεροδρόμια είναι αυτά που συναθροίζουν τις περισσότερες ώρες καθυστερήσεων και διαθέτουν άθλιες κτιριακές συνθήκες. Σε αυτά τα 10 αεροδρόμια, διατίθεται άπλετος χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί μια επιτυχημένη και ασφαλής αποπροσγείωση. Όμως οι συνθήκες είναι τέτοιες που οι πιλότοι πρέπει να αντιδρούν ακαριαία και μηδενίζοντας τις περιπτώσεις λανθασμένων χειρισμών. Ευτυχώς δεν συντρέχει λόγος να επισκεφτείτε τα περισσότερα, μια και απευθύνονται κυρίως σε επιστήμονες, σπορτίφ τύπους ή μετανάστες που επιστρέφουν στην πατρίδα. Όσο για τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε τοποθεσίες με τουριστικό ενδιαφέρον, ε… υπάρχουν και άλλοι προορισμοί με κατά πολύ ασφαλέστερα αεροδρόμια.

  1. Madeira Airport, Μαδέρα, Πορτογαλία10

Με αρχικό μήκος λίγο περισσότερο από 1,5 χλμ. απαιτούσε από τους πιλότους, τόσο στην προσγείωση όσο και στην απογείωση, ειδικούς χειρισμούς κατά τους οποίους τα αεροσκάφη θύμιζαν βαγόνια του roller coaster! Το 2000 όμως προστέθηκε άλλο ένα τμήμα που σχεδόν διπλασίασε την πίστα, οπότε πλέον σήμερα ο αεροδιάδρομος έχει μήκος 2.781 μ. Η «τσόντα» πίστα ακουμπάει σε 180 πυλώνες με διάμετρο 3 μ. η καθεμία, που ορθώνονται 50 μ. πάνω από τη θάλασσα.

  1. Agatti Aerodrome, Λακσαντβίπ, Ινδία

9

Το αεροδρόμιο αυτό εξυπηρετεί ένα σύμπλεγμα νησιών που βρίσκονται νοτιοδυτικά της ινδικής υποηπείρου στην Αραβική Θάλασσα, σε απόσταση 400 χλμ. από την ακτή της Κεράλα. Lakshadweep (η ονομασία του συμπλέγματος) σημαίνει στα σανσκριτικά «εκατοντάδες χιλιάδες νησιά». Η πίστα έχει κατασκευαστεί πάνω σε ένα επιμήκη κοραλλιογενή ύφαλο, ο οποίος επιτάσσει απόλυτη ακρίβεια στους χειρισμούς, μια και δεν διαθέτει περιθώρια για να διορθώνουν οι πιλότοι τα μικρολαθάκια τους.

  1. Gisborne Airport, Νορθ Άιλαντ, Νέα Ζηλανδία

8

Εάν στην περίπτωση του Γιβραλτάρ η πίστα του αεροδρομίου διασταυρώνεται με λεωφόρο, στο συγκεκριμένο διασταυρώνεται με σιδηροδρομική γραμμή, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία για εντυπωσιακές φωτογραφίες! Ευτυχώς που δεν το επισκέπτονται μεγάλα αεροσκάφη μια και η πόλη που το φιλοξενεί έχει λιγότερους από 50.000 κατοίκους (και οι οποίοι προτιμούν τις μετακινήσεις με το τρένο).

  1. Gibraltar International Airport, Γιβραλτάρ

7

Σύμφωνα με το History Channel είναι το «πλέον επικίνδυνο αεροδρόμιο της Ευρώπης». Ως γνωστόν στη μικροσκοπική βρετανική αποικία ο χώρος δεν περισσεύει, μια και το μεγαλύτερο τμήμα της καταλαμβάνει ο περιβόητος Βράχος. Έτσι η πίστα του αεροδρομίου διασταυρώνεται με την κεντρική λεωφόρο, με αποτέλεσμα όταν κάποιο αεροπλάνο τροχιοδρομεί η κυκλοφορία διακόπτεται. Να υπενθυμίσουμε τέλος πως το αεροδρόμιο εξυπηρετεί και πολεμικά αεροσκάφη.

  1. Princess Juliana Airport, Σεν Μάαρτεν, Ολλανδικές Αντίλλες

6

Πήρε την ονομασία του από τη σημερινή βασίλισσα της Ολλανδίας (τον καιρό που υπήρξε πριγκίπισσα) και δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή των επιβατών των αεροσκαφών, αλλά για εκείνους που ευρίσκονται 10 – 20 μ. από κάτω τους. Αυτό είναι και το ύψος με το οποίο προσεγγίζουν τον αεροδιάδρομο τα αεροσκάφη κι ο οποίος ξεκινάει ελάχιστα μέτρα από μια δημοφιλή παραλία του νησιού! Ειδικές πινακίδες επισημαίνουν στους ανυποψίαστους πως το ωστικό κύμα από τις τουρμπίνες των αεροσκαφών μπορεί να τους παρασύρει, με δύναμη μεγαλύτερη από κυκλώνα. Παρεμπιπτόντως, η παραλία ονομάζεται: «Paradise spotter». 

  1. Isle of Barra, Μπάρα, Εξωτερικές Εβρίδες, Σκωτία

5

Ο μεγάλος κόλπος Traigh Mhor, στα βόρεια της νήσου Μπάρα διαθέτει τρεις ακτογραμμές με άμμο. Και οι τρεις χρησιμοποιούνται ως πίστες αποπροσγείωσης –κυριολεκτικά τα αεροσκάφη αποπροσγειώνονται στα ρηχά! Και οι τρεις πίστες ορίζονται με ξύλινα πασαλάκια.

  1. Courchevel Altiport, Κουρσεβέλ, Γαλλία

4

Το αεροδρόμιο(;) αυτό είναι πολύ γνωστό στους κόλπους της καλής κοινωνίας, μιας και εξυπηρετεί τις διάσημες χιονοδρομικές πίστες της περιοχής. Με μήκος μόλις 525 μ. μοιάζει περισσότερο με πίστα εκμάθησης σκι για αρχαρίους και παιδιά. Ο αεροδιάδρομος είναι κατηφορικός στην απογείωση (με κλίση 18,5%) και καταλήγει σε γκρεμό, ενώ σε πολύ μικρή απόσταση ο πιλότος έχει να αντιμετωπίσει και τον ορεινό όγκο των Άλπεων. Εννοείται πως χρησιμοποιείται από μικρά επιβατικά αεροσκάφη, αλλά και από ελικόπτερα και Cessna. Όταν επικαλύπτεται με ομίχλη είναι αδύνατη η αποπροσγείωση, μια και το αεροδρόμιο δεν διαθέτει ILS.

  1. Tenzing-Hillary Airport, Λούκλα, Νεπάλ

3

Το αεροδρόμιο αυτό εξυπηρετεί κυρίως τους επίδοξους κατακτητές του Έβερεστ (και για το λόγο αυτό πήρε την ονομασία του από τους δυο πρώτους κατακτητές του). Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.860 μ. και πίστα του έχει μήκος μόλις 527 μ. και μάλιστα με κλίση 12%. Για να τεστάρει μάλιστα τις ικανότητες των πιλότων ο αεροδιάδρομος ορίζεται από δύο βουνά –το ένα με ύψος 4.000 μ.- απαιτώντας έτσι προσγειώσεις τύπου «εφόρμησης Στούκας» και απογειώσεις του τύπου «εκτόξευση πυραύλου».

  1. Yrausquin Airport, Σάμπα, Ολλανδικές Αντίλλες

2

Πιο εύκολα προφέρεις την ονομασία του αεροδρομίου, παρά το προσεγγίζεις ή αναχωρείς αεροπορικώς από αυτό. Εκτός του ότι το αεροδρόμιο διαθέτει τη μικρότερη πίστα στον κόσμο με μήκος μόλις 396 μ., εκτός του γεγονότος πως η πίστα ορίζεται περιμετρικά από δύο γκρεμούς, θάλασσα και βουνό, το νησί Σάμπα που το φιλοξενεί περιλαμβάνεται στις «Ανεμοδαρμένες Νήσους». Έτσι, επιτρέπεται να το προσεγγίσουν μόνο οι διαπιστευμένοι πιλότοι της «Windward Islands Airways».

  1. Pegasus Airfield, Ανταρκτική

1

Τον πλέον επικίνδυνο αεροδιάδρομο του πλανήτη δεν το επισκέπτονται μικρά αεροσκάφη, αλλά μεγάλα, τα οποία μάλιστα κουβαλούν τόνους φορτίου. Η τεράστια πρόκληση για τους πιλότους τους είναι οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες όπου επικρατούν στην περιοχή: παγωμένες ανεμοθύελλες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι πιλότοι πρέπει να συνυπολογίζουν και το πάχος το πάγου (συνήθως χτυπώντας ξύλο ή ψιθυρίζοντας προσευχές). Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κάνει τη δουλειά τους ακόμη πιο δύσκολη.

 

Πηγή: gr.askmen.com