Μαζί σας στο αεροπλάνο, και κυρίως στις πτήσεις μεσαίας και μεγάλης απόστασης, πρέπει να έχετε πάντα κάποια αντικείμενα σε περίπτωση ανάγκης.

Επειδή σε κανέναν δεν αρέσουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, ακολουθούν κάποιες προτάσεις για να είστε σωστά προετοιμασμένοι κατά τη διάρκεια της πτήσης σας.

 

  1. Φάρμακα

Επειδή ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί, πρέπει πάντα να έχουμε μαζί μας (στην χειραποσκευή και όχι στη βαλίτσα) όλα τα φάρμακα μας και τα βασικά είδη προσωπικής υγιεινής.

Τα φάρμακα πρέπει να είναι μέσα στην πρωτότυπη συσκευασία τους, ενώ για τα φάρμακα και τα είδη καλλωπισμού σε υγρή μορφή πρέπει να τηρηθούν πρόσθετοι κανονισμοί ασφαλείας.

Για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση της συνταγής σε πτήσεις εντός ΕΕ. Για φάρμακα σε υγρή μορφή, σε τζελ ή σε σπρέι άνω των 100 ml, ενδέχεται ο υπάλληλος ασφαλείας να σας ζητήσει να αποδείξετε ότι προορίζονται για εσάς, ή ότι είναι απαραίτητα για το ταξίδι. Σε αυτή την περίπτωση, με την επίδειξη της συνταγής θα ξεμπερδέψετε εύκολα και γρήγορα.

Κατά τα άλλα, ισχύουν οι γενικοί κανόνες μεταφοράς υγρών στις χειραποσκευές. Κάθε δοχείο με υγρό, τζελ ή σπρέι δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 100 ml χωρητικότητας, ενώ όλα τα δοχεία πρέπει να χωρούν μέσα σε μια διαφανή επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα μέγιστης χωρητικότητας ενός λίτρου.

 

  1. Ρούχα

Κυρίως στις μεγάλες πτήσεις, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει σε… πολικά νούμερα. Πρέπει λοιπόν να φροντίσετε να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα και κάλτσες, ενώ για τους πιο «ψαγμένους» ενδείκνυται μία κουβέρτα ταξιδίου.

Αν ταξιδεύετε στην Οικονομική Θέση, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα μαξιλάρι ταξιδίου. Κοστίζει πολύ φθηνά, ενώ μπορεί να σας χαρίσει έναν άνετο ύπνο σε ένα μεγάλο και κουραστικό ταξίδι.

 

  1. Φαγητό

Το αεροπλάνο δεν είναι εστιατόριο. Έτσι λοιπόν δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε ό,τι προσφέρεται κατά τη διάρκεια της πτήσης για να είμαστε 100% χορτάτοι. Άσε που πλέον στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες –τουλάχιστον στις πτήσεις μικρής απόστασης- το φαγητό πληρώνεται έξτρα.

Έτσι λοιπόν, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε μαζί σας κάποια συμπληρωματικά γεύματα ή σνακ.

Προσοχή όμως! Δεν μπορείτε να φέρετε από το σπίτι σας τρόφιμα σε υγρή ή κρεμώδη μορφή, όπως γιαούρτια ή αναψυκτικά. Τέτοια τρόφιμα μπορείτε να τα αγοράσετε μόνο στο αεροδρόμιο, αφού περάσετε τον έλεγχο ασφαλείας.

 

  1. Είδη ψυχαγωγίας

Πάρτε στο αεροπλάνο τα δικά σας ακουστικά, για να μην αναγκαστείτε να αγοράσετε καινούρια κατά τη διάρκεια της πτήσης. Κάποιες αεροπορικές εταιρείες -ανάλογα το είδος του ταξιδιού- μοιράζουν δωρεάν ακουστικά στους επιβάτες, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αμφίβολης ποιότητας.

Τα καλύτερα ακουστικά για το αεροπλάνο, είναι αυτά που απομονώνουν τους εξωτερικούς ήχους (noise cancelling).

Φορτίστε καλά τις ηλεκτρονικές σας συσκευές πριν από το ταξίδι, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ταινίες, να ακούσετε μουσική ή να παίξετε παιχνίδια. Κάποιο βιβλίο, περιοδικό ή εφημερίδα θα σας συντροφέψει κατά την απογείωση και την προσγείωση, που υποχρεωτικά όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές παραμένουν απενεργοποιημένες.

 

  1. Πιστωτική κάρτα

Ποτέ δεν ξέρετε από προηγουμένως τι ανάγκες μπορεί να σας προκύψουν σε μια πτήση. Μπορεί να πεινάσετε, να διψάσετε ή ενδεχομένως να βαρεθείτε… Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχετε μαζί σας μια πιστωτική κάρτα.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν δέχονται μετρητά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο αεροπλάνο.

Αν αποφασίσετε την τελευταία στιγμή ότι χρειάζεστε φαγητό, ποτό, κουβέρτα, διασκέδαση ή WiFi, μια πιστωτική κάρτα σας εξασφαλίζει ότι μπορείτε να αγοράσετε τις επιπλέον ανέσεις που χρειάζεστε.