Πολλά αεροδρόμια στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάστηκαν από τεχνικό πρόβλημα στον κεντρικό υπολογιστή της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων σε αεροδρόμια χθες, δημιουργώντας μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις σε σημεία ελέγχων διαβατηρίων καθώς επέστρεφαν οι ταξιδιώτες από την άδεια της Πρωτοχρονιάς, όπως αναφέρουν αρχές των αεροδρομίων.

Το πρόβλημα κράτησε τέσσερις ώρες περίπου αλλά λύθηκε, είπε η Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

«Τη στιγμή αυτή, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η διακοπή υπηρεσίας ήταν εσκεμμένη», είπε μια εκπρόσωπος σε δήλωσή της, αναφερόμενη στην πιθανότητα παραβίασης του συστήματος.

Η διακοπή κράτησε από τις 5:00 μ.μ. έως τις 9:00 π.μ. περίπου ώρες Νέας Υόρκης (12:00 μεσάνυχτα έως 4:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), και όλα τα αεροδρόμια έχουν επανασυνδεθεί με το σύστημα, είπε η εκπρόσωπος Τζένιφερ Εβανίτσκι στη δήλωσή της.

Η Υπηρεσία νωρίτερα, είχε αναφέρει ότι υπήρχε ένα προσωρινό πρόβλημα το οποίο περιέγραψε ως «τεχνολογική διακοπή» σε διάφορα σημεία ελέγχου διαβατηρίων. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αιτία του προβλήματος ή για το αν ευθύνονταν για το πρόβλημα κάποια προσπάθεια παραβίασης του συστήματος (hacking).

«Οι ταξιδιώτες σε μερικούς αερολιμένες εισόδου υπόκεινται σε καθυστερήσεις μεγαλύτερες του συνηθισμένου χρόνου και οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας διεκπεραιώνουν τους ταξιδιώτες το γρηγορότερο δυνατό ενώ διατηρούν τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας», έγραφε.

Το τεχνικό θέμα επηρέασε αεροδρόμια στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι, τη Βοστόνη και την Ατλάντα, μεταξύ άλλων, είπαν αξιωματούχοι.

Στο λογαριασμό του στο Twitter, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι ανέφερε, «Παρακαλούμε έχετε υπόψιν ότι η διακοπή @CustomsBorder υφίσταται σε πανεθνικό επίπεδο. Εργάζονται για να επανέλθει το σύστημα. Ευχαριστούμε για την υπομονή σας».

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες έγραφε στο δικό του λογαριασμό του ότι υπήρχαν προβλήματα που οφείλονταν σε διακοπή στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων που επηρεάζει όλη τη χώρα.

Φωτογραφίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλες ουρές σε διάφορα αεροδρόμια εκεί όπου οι ταξιδιώτες προσπαθούσαν να περάσουν από τον έλεγχο διαβατηρίων.