Αυξήθηκε η επιβατική κίνηση σε όλο τον κόσμο το περασμένο έτος, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό, προεξάρχουσης της δυναμικής ανάπτυξης των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, όπως ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) τη Δευτέρα.

Συνολικά 3,7 δισ. επιβάτες μεταφέρθηκαν από τις αεροπορικές εταιρίες το περασμένο έτος, αύξηση 6% από το 2015. Αυτό το ποσοστό ήταν λίγο κάτω από την αύξηση 7,1% του προηγούμενου έτους, δήλωσε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανάπτυξη στην επιβατική κίνηση ήταν εντονότερη στη Μέση Ανατολή (11,2%), την Ασία (8%), τη Λατινική Αμερική (6,5%) και την Αφρική (5,7%), ενώ ήταν πιο αργή στην Ευρώπη (4,3%) και τη Βόρεια Αμερική (3,5%).

«Πάνω από το ήμισυ των τουριστών στον κόσμο, που ταξίδεψαν πέρα από τα σύνορα τους κάθε χρόνο μεταφέρθηκαν αεροπορικώς” σημείωσε σε δήλωσή του ο ICAO.

Οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους αντιπροσωπεύουν το 28% όλων των επιβατών που πετούν με αεροπλάνο, ενώ φέτος έκαναν και ρεκόρ. Καθώς για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν από τις low cost εταιρείες πάνω από 1 δισ. επιβάτες.

Στην Ευρώπη, οι μεταφορείς χαμηλού κόστους μετέφεραν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των επιβατών, λίγο περισσότερο από το 31% στην Ασία ή το 25% της Βόρειας Αμερικής.

«Η αυξανόμενη παρουσία των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, ιδίως στις αναδυόμενες οικονομίες συνέβαλε στη συνολική αύξηση της επιβατικής κίνησης,» είπε ο ICAO.