Το διασημότερο αεροδρόμιο στον κόσμο είναι αναντίρρητα το JFK της Νέας Υόρκης ή για τους μυημένους αεροδρόμιο Idlewild.

Το αεροδρόμιο που άνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 1948 αλλάζει καθώς αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα ύψους 10 δισ. δολαρίων που ως στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του JFK.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πλάνο, το JFK από 32,3 εκατ. επιβάτες που είχε το 2000 έχει φτάσει στους 54 εκατ. Σήμερα και προβλέπεται ότι θα φτάσει στους 100 εκατ. επιβάτες έως το 2050.

Όπως μάλιστα ανέφερε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες γιατί τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο φαίνονται το ένα καλύτερο από το άλλο και ότι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το JFK.

Ο σχεδιασμός για την αναβίωση του JFK προβλέπει ένα έργο ύψους 8 δισ. δολ. για την αναδόμηση του μικρότερου, γειτονικού αεροδρομίου, LaGuardia και μια προσπάθεια σύνδεσης όλων των τερματικών σταθμών με τις 72 πύλες του αεροδρομίου, ώστε να καταστεί πιο συνεκτικό και ενιαίο.

Εντός του 2017, προβλέπεται ότι ένας επιβάτης από το Ντουμπάι που φτάνει στο JFK και θέλει να πάρει μια πτήση, δεν θα έχει να ανησυχεί για το πού είναι το άλλο τέρμιναλ, πού είναι το τρένο ή το λεωφορείο που θα τον μεταφέρει εκεί, αν μπορεί να πάει με τα πόδια κλπ. Ερωτήσεις πολύ κρίσιμες σε ένα αεροδρόμιο που έχει το μέγεθος μιας μικρής πόλης.

Ο τωρινός λαβύρινθος διαδρόμων του JFK σχεδιάζεται να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε ένα δαχτυλίδι που θα συνδέει έξι τερματικά και θα έχει στο κέντρο του έναν χώρο στάθμευσης.

Επίσης σχεδιάζεται η επέκταση του δρόμου Van Wyck Expressway που οδηγεί στο JFK.

Όπως ανέφερε ο Κουόμο, θα ήθελε ένα ποσό της χρηματοδότησης (έως 7 δισ. δολ.) να προέρχεται από ιδιωτικές πηγές και επίσης ένα μεγάλο μέρος της αναμόρφωσης του LaGuardia να επιβλέπεται από μια κοινοπραξία δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο ονομάστηκε Idlewild γιατί έτσι έλεγαν τον κατασκευαστή του θερέτρου που αργότερα μετατράπηκε σε εγκαταστάσεις του γκολφ, στην περιοχή Jamaica Bay, ενώ μετονομάστηκε το 1963 σε JFK προς τιμήν του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του στο Ντάλας τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.