Χαράς ευαγγέλια για όσους ταξιδεύουν συχνά εντός ΕΕ καθώς από τις 15 Ιουνίου καταργούνται οριστικά τα τέλη περιαγωγής ή πιο γνωστά ως roaming.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (europarl.europa.eu), η συμφωνία, που υπερψηφίστηκε από τα μέλη του ΕΚ, αφορά στις τιμές χονδρικής, δηλαδή τις τιμές που χρεώνουν μεταξύ τους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι όταν οι πελάτες τους ταξιδεύουν σε άλλες χώρες εντός της ΕΕ και χρησιμοποιούν άλλα δίκτυα κατά την περιαγωγή.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, οι Ευρωπαίοι πλέον θα χρεώνονται σε εγχώριες τιμές όταν καλούν, στέλνουν SMS ή χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και θα αξιοποιούν για τον σκοπό αυτόν το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας στο οποίο είναι συνδρομητές.

Αν και δεν θα υπάρχουν χρονικά όρια στις τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του κινητού ή στην κατανάλωση όγκου δεδομένων, θα προβλεφθούν δικλίδες ασφαλείας ώστε να μη γίνεται κατάχρηση της περιαγωγής από τους καταναλωτές.

Η Κομισιόν πρόσθεσε πρόσφατα και νέα μέτρα προστασίας, ώστε να μη στερούνται οι εγχώριοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έσοδα από τη χρήση (φθηνότερων) καρτών SIM από εταιρείες άλλων κρατών-μελών, χωρίς χρεώσεις roaming.

Την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και συμφωνήθηκε ο τρόπος ρύθμισης των αγορών περιαγωγής χονδρικής, ο ‘Αντρους ‘Ανσιπ, αντιπρόεδρος και επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία.

«Αυτό ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Από τις 15 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς τέλη περιαγωγής. Έχουμε επίσης φροντίσει οι φορείς εκμετάλλευσης να συνεχίσουν να παρέχουν τις πλέον ανταγωνιστικές και ελκυστικές προσφορές στις εγχώριες αγορές τους».

Μένει να φανεί και στην πράξη πόσο θα ευνοήσει τους καταναλωτές η συγκεκριμένη κίνηση, καθώς υπάρχουν προβληματισμοί από διάφορους φορείς πως η κατάργηση των χρεώσεων roaming θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εγχώριων χρεώσεων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.