Μια εμπιστευτική έκθεση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας προειδοποιεί ότι οι τεχνικές προκλήσεις και οι διαμάχες για τις συμβάσεις με την Airbus μπορούν να διαταράξουν την πλήρη επιχειρησιακή χρήση του ευρωπαϊκού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους A400M.

“Δεδομένης της υπο-χρηματοδότησης του προγράμματος και των αναμενόμενων απαιτήσεων για ζημίες που οφείλονται σε καθυστέρηση, η Airbus δεν θα πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις για να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες βελτιώσεις”, αναφέρει η έκθεση, που φέρνει στο φως το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. “Συνεπώς, η επιχειρησιακή χρήση του αεροσκάφους διακυβεύεται.”

Σύμφωνα με την έκθεση, η Airbus θα μπορούσε να ζητήσει να καθυστερήσει το project για 12-18 μήνες έτσι ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα ζητημάτων, όπως αμυντικά μέτρα και την ικανότητα να αναπτύξουν αλεξιπτωτιστές, στο πλαίσιο των τελευταίων διαπραγματεύσεων με επτά χώρες του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στο μεγαλύτερο αμυντικό εγχείρημα της Ευρώπης, αξίας 20 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για την έκθεση, ένας εκπρόσωπος της Airbus είπε ότι το πρόγραμμα A400M έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο το περασμένο έτος.