Το μυστηριώδες διαστημικό αεροπλάνο X-37b ξεσήκωσε πολλά σενάρια, με μερικούς να πιστεύουν ότι είναι κατασκοπευτικό αεροπλάνο και άλλοι να νομίζουν ότι είναι διαστημικό… βομβαρδιστικό. Αλλά τώρα ο μεγάλος αδελφός του είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να δημιουργηθεί.

Το project, γνωστό ως XS-1, κατασκευάζεται από την Boeing, αναμένεται να λειτουργήσει το 2020 και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι θα ενισχύσει την εθνική ασφάλεια παρέχοντας πρόσβαση στο Διάστημα με μικρή χρέωση και χαμηλό κόστος.

Η Boeing αρνήθηκε να πει πόσο θα κάνει για την ανάπτυξη του οχήματος, το οποίο αποκαλεί Phantom Express, ενώ θα συνεργαστεί με την DARPA, η οποία είναι μια υπηρεσία υπό την αμερικανική υπηρεσία άμυνας.

Περίπου στο μέγεθος ενός επιχειρησιακού αεροσκάφους, το Phantom Express θα μπορεί να απογειώνεται σαν πύραυλος, θα εκτοξεύεται πέρα ​​από την ατμόσφαιρα και θα απελευθερώνει έναν αναλώσιμο πύραυλο, ενώ στη συνέχεια θα μπορεί να επιστρέφει και να προσγειώνεται στον διάδρομο σαν κανονικό αεροπλάνο.

Ο στόχος του προγράμματος XS-1 είναι να μπορεί να πραγματοποιεί 10 πτήσεις εντός 10 ημερών.

Η Boeing δήλωσε ότι εξακολουθεί να αξιολογεί τις θέσεις εκτόξευσης, αλλά εκπρόσωπος της DARPA δήλωσε ότι το Phantom Express θα απογειώνεται από το Cape Canaveral, όπου βασίζονται δύο άλλα προγράμματα διαστημικής της Boeing.