Βρίσκεστε στο αεροπλάνο, μόλις 20 λεπτά πριν απογειωθεί, έχετε βολευτεί στη θέση σας, και έρχεται η αεροσυνοδός για να σας ζητήσει να βάλετε το κάθισμά σας σε όρθια θέση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Στην περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το αεροσκάφος, κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Έτσι, κατά απογείωση ή την προσγείωση, αν κάποιος έχει τη θέση του προς τα πίσω θα δυσκολέψει όποιον κάθεται κοντά στο παράθυρο να φτάσει στον διάδρομο και έπειτα στην έξοδο κινδύνου. Για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει να είναι ανοιχτό και το τραπεζάκι.

Εκτός του ότι κερδίζονται πολύτιμα δευτερόλεπτα και γίνεται γρήγορα η εκκένωση, το κάθισμα πρέπει να βρίσκεται σε ίσια θέση και για έναν ακόμα λόγο. Σε περίπτωση πυρκαγιάς έξω από το αεροσκάφος, δίνει την δυνατότητα στις αεροσυνοδούς να έχουν καλύτερη οπτική επαφή έξω από τα παράθυρα και να κατευθύνουν τους επιβάτες ανάλογα.

Επιπλέον, σε περίπτωση σύγκρουσης μειώνεται ο κίνδυνος ατυχήματος. Αυτό συμβαίνει διότι όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας έχουν φτιαχτεί γύρω από την όρθια θέση του καθίσματος, καθώς είναι πιο εύκολο για τον επιβάτη να σκύψει μπροστά, αφού αποτελεί και την περισσότερο ασφαλή στάση σε τέτοιου είδους περιστατικά.