Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το Stratolaunch, το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο να εκτοξεύει δορυφόρους σε τροχιά πάνω απ’ τη γη, αποκαλύφτηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη 31/05 στο Mojave Air & Space Port στην Καλιφόρνια.

Δημιουργός του Stratolaunch είναι ο συνιδρυτής της Microsoft Paul Allen. Το επιβλητικό αεροπλάνο, του οποίου το μέγεθος μοιάζει σαν να έχει γίνει συγκόλληση δύο αεροσκαφών, έχει φτερά που εκτείνονται στα 117 μέτρα, έξι κινητήρες τύπου 747, 28 ρόδες, ύψος περίπου 15 μέτρων, βάρος 250 τόνους και μπορεί να αντέξει φορτίο μεγαλύτερο των 200.000 κιλών.

Κατά την παρουσίασή του αεροπλάνου-μαμούθ, που φέρει το παρατσούκλι “Roc”, ο διευθύνων σύμβουλος του Stratolaunch, Jean Floyd παρουσίασε τις προδιαγραφές του και ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2019.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα διεξάγουμε δοκιμές εδάφους και πτήσης. Πρόκειται για το πρώτο αεροσκάφος στο είδος και έτσι καλούμαστε να είμαστε επιμελείς κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Προτεραιότητά μας αποτελεί η ασφάλεια των πιλότων, του πληρώματος και του προσωπικού μας» δήλωσε ο Floyd.

Επιπλέον, κατά την παρουσίαση τονίστηκε ότι ο χώρος ανάμεσα στους δύο θαλάμους των αεροπλάνων είναι σχεδιασμένος ώστε να τοποθετούνται οι δορυφόροι που θα μεταφέρει και θα εκτοξεύσει στο διάστημα, καθώς στόχος του εγχειρήματος είναι η εκτόξευση δορυφόρων με ακρίβεια, ταχύτητα και οικονομία.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση σχετικά με το κόστος της κατασκευής, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το Stratolaunch θα κοστίσει 300 εκατ. δολάρια.