Συμφωνία με τις ελληνικές αρχές υπέγραψε το υπουργείο Τουρισμού της Αιγύπτου για την έναρξη δρομολογίου κρουαζιέρας μεταξύ των 2 χωρών, σύμφωνα με τον σύμβουλο του αιγυπτιακού υπουργείου Τουρισμού, Mahmoud Sami.

Σε πρώτο στάδιο, η νέα γραμμή κρουαζιέρας θα λειτουργήσει με πλοία μεσαίου μεγέθους, 700 ή 800 επιβατών. Τα λιμάνια της Αιγύπτου που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι η Αλεξάνδρεια και το Πορτ Σάιντ.

Έως το 2019, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλοία αυτά θα έχουν αντικατασταθεί από μεγαλύτερα, 2.500 έως 5.000 επιβατών.

Η συμφωνία ερμηνεύεται ως βήμα ανανέωσης για τις τουριστικές πηγές της χώρας, όπως υποστηρίζουν ειδικοί του τουριστικού κλάδου της Αιγύπτου. Σήμερα, το 70% των τουριστικών αφίξεων στην Αίγυπτο γίνεται από ευρωπαίους τουρίστες και το 26% από επισκέπτες από τις Αραβικές χώρες.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού λάνσαρε τον Απρίλιο, καμπάνιες για την ενίσχυση των τουριστικών αφίξεων από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Λίβανο και την Ιορδανία. Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση του ιατρικού και VIP τουρισμού στη χώρα, ενώ επιδιώκεται και το άνοιγμα νέων αγορών στην ανατολική Ευρώπη και την Ινδία.

 Σήμερα, την καλύτερη δυναμική τουριστικών αφίξεων παρουσιάζει η Γερμανία, η Μ. Ανατολή (ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία). Ωστόσο παρατηρείται αύξηση και από την Κίνα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Ουκρανία. Στόχος των ενεργειών αυτών είναι να επιστρέψει ο αιγυπτιακός τουρισμός μέσα στην ερχόμενη 2ετία στα επίπεδα τουριστικών αφίξεων του 2011.