Πολλούς επιβάτες από γειτονικές χώρες «χάνει» καθημερινά η Qatar Airways, λόγω της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ.

Επιπλέον η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παρακάμπτει τον εναέριο χώρο γειτονικών της χωρών, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη διάρκεια πτήσεων και αύξηση στην κατανάλωση κηροζίνης.

Η Qatar Airways κατέχει το 20,1% της βρετανο-ισπανικής International Airlines Group, στην οποία ανήκοuν British Airways, Iberia, Air Lingus και Vueling. Επιπλέον συμμετέχει με 10% στην λατινοαμερικανική Latam Airlines. Λόγω των συνθηκών που επικρατούν, επιβάτες αυτών των αεροπορικών εταιρειών είναι πολύ πιθανό να βρεθούν το επόμενο διάστημα αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του μποϋκοτάζ.

Ωστόσο, σε όσους πελάτες το επιθυμούν, μπορεί να γίνει επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου, είτε να επιλέξουν διαφορετικό τελικό προορισμό, σύμφωνα με την Qatar Airways. Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ έρχεται τη χειρότερη δυνατή στιγμή για την Qatar Airways, η οποία βρίσκεται ούτως ή άλλως υπό πίεση.

Η εταιρεία έχει επενδύσει πολλά χρήματα στην επέκτασή της. Ωστόσο, όπως εκτιμά ο ειδικός σε ζητήματα αεροπορικών συγκοινωνιών στην Commerzbank Στέφαν Σέπνερ, «τώρα βλέπουμε ότι η επέκταση έγινε υπερβολικά γρήγορα». Επιπλέον, πιστεύει ότι παραγγέλθηκαν πολλά νέα αεροσκάφη, κάτι που δημιουργεί την ανασφάλεια για το πως θα γεμίσουν.

Παράλληλα, είναι γεγονός ότι τα έσοδα του Κατάρ από τις πωλήσεις πετρελαίου έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω της διεθνούς μείωσης της τιμής του μαύρου χρυσού.

Γεγονός είναι βέβαια πως η ΙΑΤΑ, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών καταδίκασε το μποϋκοτάζ εναντίον του Κατάρ, κατά τη διάρκεια της γενικής της συνέλευσης στο Κανκούν του Μεξικό.

«Η Ένωση είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων και υπογράμμισε ότι η αεροπορία στηρίζεται στην ελευθερία και εξαρτάται από τα ανοιχτά σύνορα», δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ Αλεξάντερ ντε Ζινιάκ.