Οι αεροπορικές εταιρείες προθυμοποιούνται να πληρώσουν και να αποζημιώσουν τους ταξιδιώτες σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις σε κάποιες πτήσεις, ή αν κάποιες ακυρωθούν ή αν χαθούν αποσκευές.

Τι πρέπει όμως να κάνει ένας επιβάτης για να εκταμιευτούν τα χρήματα από το λογαριασμό της αεροπορικής και να φτάσουν στον ίδιο; Πώς μπορεί να υπολογίσει κανείς ακόμα και την αποζημίωση που δικαιούται ή θα ήταν σωστό να πάρει;

Απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα δίνει η Airhelp.

Η Airhelp αυτόματα εντοπίζει τις καθυστερήσεις των πτήσεων, τις ακυρώσεις και αντίστοιχες δυσάρεστες εκπλήξεις για τις οποίες θα μπορούσε ο ταξιδιώτης να λάβει μια κάποια αποζημίωση. Επιπλέον, αναλαμβάνει η ίδια η εταιρεία να κάνει τη διαδικασία για τον πελάτη και να κερδίσει “για χάρη του” την αποζημίωση, χωρίς να τον στέλνει να συμπληρώσει πολυσέλιδες αναφορές ή να απαντήσει σε έξυπνους αυτόματους τηλεφωνητές.

Η διαδικασία είναι απλή, καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού της εφαρμογής, καταχωρεί ο πελάτης τα ταξίδια που αντιμετώπισε πρόβλημα τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό μπορεί να το κάνει είτε δίνοντας πρόσβαση στο Gmail, το TripIt, το Yahoo ή το Outlook είτε χειρωνακτικά. Η Airhelp με τη σειρά της διερευνά τις περιπτώσεις που δικαιούται αποζημίωση ο ταξιδιώτης και αναλαμβάνει να την διεκδικήσει για εκείνον. Αφού κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και κερδίσει την αποζημίωση θα αποστείλει τα χρήματα, από τα οποία, το 25% αυτών είναι η αμοιβή της.

Έως τώρα, η εφαρμογή λειτουργεί μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη αλλά αναμένεται η εταιρεία να επεκταθεί και σε άλλες αγορές στο μέλλον.

Η startup άντλησε 12 εκατ. δολάρια χρηματοδότηση από επενδυτές υποσχόμενη να εξελίξει την τεχνολογία της.

Μέχρι σήμερα η Airhelp έχει βοηθήσει σχεδόν 900.000 επιβάτες να διεκδικήσουν περί τα 85.000 εκατ. δολάρια αποζημιώσεις, ενώ το μέσο ποσό αποζημίωσης είναι περίπου 400 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στον ιστότοπο της Airhelp, καθώς και στην εφαρμογή, κάθε επισκέπτης μπορεί να διαβάσει τα δικαιώματα των ταξιδιωτών για μελλοντική γνώση και χρήση.