Αν ταξιδεύετε συχνά με αεροπλάνο, σας είναι γνώριμος ο χαρακτηριστικός ήχος, σαν κουδουνάκι, που ακούγεται όταν σβήνει η ένδειξη για τις ζώνες ασφαλείας, και ο οποίος σημαίνει πως πλέον μπορείτε να κινείστε ελεύθερα μέσα στην καμπίνα.

Ωστόσο, για όσους έχουν πιο ευαίσθητη ακοή, θα είναι σύνηθες, ο συγκεκριμένος ήχος να ακούγεται και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μερικές φορές είναι ένα πιο μακρόσυρτο «ding» που ακούγεται αρκετή ώρα πριν σβήσει η ένδειξη για τις ζώνες, και κάποιες άλλες φορές είναι ένας πιο σύνθετος ήχος υψηλής κλίμακας που ακολουθείται από έναν χαμηλότερο. Άλλες φορές ακούγεται απλά ένα «boing».

Όλοι αυτοί οι θόρυβοι δεν είναι τυχαίοι. Κάθε ένας από αυτούς αποτελεί και ένα μυστικό κώδικα κάθε αερογραμμής μέσω του οποίου ενημερώνει το πλήρωμα της καμπίνας για διάφορα θέματα.

Για παράδειγμα στην Qantas Airways γίνεται η εξής ενημέρωση:

«Στο Airbus μας θα ακούσετε έναν ήχο σαν “boing” λίγο μετά την απογείωση -αυτός ο ήχος ειδοποιεί το πλήρωμα πως το σύστημα προσγείωσης ανασύρεται. Το δεύτεροboing” ακούγεται όταν σβήνει η ένδειξη για τις ζώνες ασφαλείας».

Η Qantas, από την άλλη, χρησιμοποιεί ένα κοφτό κουδούνισμα για να ειδοποιήσει το πλήρωμα όταν ένας επιβάτης ζητά βοήθεια στη θέση του. Ένας συνδυασμός χαμηλών κουδουνισμάτων ακούγεται όταν οι άνθρωποι του πληρώματος επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της ενδοεπικοινωνίας του σκάφους. Τρία χαμηλά, διαδοχικά κουδουνίσματα σηματοδοτούν μια επείγουσα ειδοποίηση από τον καπετάνιο, όπως έντονη καιρική αναταραχή στον ορίζοντα.

Η United Airlines, χρησιμοποιεί ένα κοφτό κουδούνισμα όταν ένας επιβάτης ζητά βοήθεια και όταν η ένδειξη για τις ζώνες σβήσει. Ο ήχος τύπου «ding dong» ακούγεται όταν το πλήρωμα της καμπίνας επικοινωνεί με τους πιλότους.

Σε άλλες αεροπορικές εταιρείες, ένα κουδούνισμα μπορεί να σημαίνει πως το αεροπλάνο έχει φτάσει τα 10.000 πόδια και είναι πλέον ασφαλές να χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές συσκευές. Μπορεί επίσης να σημαίνει πως το αεροπλάνο θα προσγειωθεί σύντομα και το πλήρωμα πρέπει να αρχίσει να καθαρίζει την καμπίνα. Διάφοροι άλλοι ήχοι προέρχονται από την ενδοεπικοινωνία που μοιράζεται το πλήρωμα της καμπίνας με το πιλοτήριο.

«Σκεφτείτε το σαν μια ξεχωριστή γλώσσα ανάμεσα στους πιλότους και τους αεροσυνοδούς», λέει η Cindy Hermosillo, εκπρόσωπος της Southwest Airlines στη HuffPost US.

Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τους συγκεκριμένους ήχους, καθώς η κάθε αερογραμμή διαθέτει το δικό της ηχητικό σύστημα ειδοποιήσεων.

Για πολλές αερογραμμές βέβαια, η πραγματική σημασία αυτών των ήχων μπορεί να παραμείνει μυστική. Ωστόσο, πάντα είναι χρήσιμες οι πληροφορίες για τη ζωή στον αέρα.

Αν την επόμενη φορά, λοιπόν, ακούσετε κάποιο περίεργο κουδούνισμα ή «boing» κατά την πτήση σας, μπορείτε να μείνετε ήσυχοι. Απλά το πλήρωμα «έχει συζήτηση»!