«Κανένα αεροσκάφος που επιχειρούσε στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών δεν συνετρίβη σήμερα στην Πορτογαλία», δήλωσε ο επικεφαλής της αρχής πολιτικής προστασίας Βίτορ Βαζ Πίντο, ανασκευάζοντας τις πληροφορίες που είχε δώσει αρχικά η υπηρεσία του.

Εκπρόσωπος τύπου της αρχής πολιτικής προστασίας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, γνωστοποίησε χθες Τρίτη 20/06, γύρω στις 17.00 τοπική ώρα ότι συνετρίβη ένα Καναντέρ στην περιοχή Πεδρόγαου Γκράντε, κοντά στο χωριό Ουζέντα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες από το Σάββατο.

Η Αρχή Πολιτικής Προστασίας της χώρας δέχεται πυρά τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από την πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς κατηγορείται για εγκληματική ολιγωρία.

Ο αξιωματούχους δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τη χώρα προέλευσης του αεροσκάφους. Έντεκα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα περισσότερα Καναντέρ, έχουν αναπτυχθεί από την Κυριακή στην περιοχή: έξι από την Ισπανία, τρία από τη Γαλλία και δύο από την Ιταλία.

Η Πορτογαλία έχει από την πλευρά της ναυλώσει δύο Καναντέρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου.

Η αρχή πολιτικής προστασίας της Ισπανίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κανένα πυροσβεστικό αεροσκάφος που έχει στείλει η Μαδρίτη δεν ενεπλάκη σε κάποιο δυστύχημα.

Ωατόσο, ένα ελικόπτερο των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την περιοχή της συντριβής, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Ουζέντα, βόρεια του Πεδρόγαου Γκραντε, όπου ξεκίνησε το Σάββατο η πυρκαγιά.