Νέα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, αποφάσισε η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, να επιβληθούν σε όλες τις πτήσεις.

Ωστόσο δεν έγινε γενίκευση της απαγόρευσης στους επιβάτες να παίρνουν μαζί τους στα αεροσκάφη φορητούς υπολογιστές, σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) Τζον Κέλι.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κέλι στην αμερικανική πρωτεύουσα, εξήγησε πως τα νέα μέτρα που αποφάσισε να επιβάλλει η Ουάσινγκτον αφορούν κυρίως σε πιο εντατικούς ελέγχους ασφαλείας στους επιβάτες με προορισμό τις ΗΠΑ, καθώς και στις ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν μαζί τους.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο Κέλι, οι αεροπορικές εταιρείες που δε θα εφαρμόσουν τα νέα μέτρα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να επιβληθεί στο μέλλον πλήρης απαγόρευση στους επιβάτες τους να παίρνουν φορητούς υπολογιστές μαζί τους στην καμπίνα των αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι την 21η Μαρτίου, η αμερικανική Κυβέρνηση, απαγόρευσε στους επιβάτες που αναχωρούν προς τις ΗΠΑ από δέκα αεροδρόμια οκτώ αραβικών χωρών και της Τουρκίας να παίρνουν μαζί τους στην καμπίνα φορητούς υπολογιστές, tablets και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, επικαλούμενη τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλλε παρόμοια απαγόρευση στους επιβάτες που αναχωρούν από αεροδρόμια έξι χωρών. Οι αερομεταφορείς, αλλά και πολλοί επιβάτες, φοβούνταν ότι η Ουάσινγκτον θα προχωρούσε στη διεύρυνση αυτής της απαγόρευσης, ιδίως στις πτήσεις από κράτη της Ευρώπης. Αντ` αυτού, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει νέα μέτρα ασφαλείας σε εταιρείες και 280 αεροδρόμια από όπου γίνονται αναχωρήσεις πτήσεων προς τις ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, εξήγησε ο Κέλι.

«Εάν δεν αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας μας οι τρομοκράτες, που βλέπουν τις αερομεταφορές ως έναν ιδανικό στόχο, θα ανακαλύψουν και θα επιτεθούν στον αδύναμο κρίκο», έκρινε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα λάβουν παρόμοια μέτρα για να αποφευχθούν επιθέσεις με στόχο αεροσκάφη που εκτελούν εμπορικές πτήσεις