Σε ολλανδικό δικαστήριο, θα δικαστούν οι ύποπτοι για την κατάρριψη της επιβατικής πτήσης MH17 το 2014 στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ύστερα από απόπειρες, τις οποίες παρεμπόδισε η Ρωσία το 2015, ελήφθη η απόφαση να συσταθεί ένα διεθνές δικαστήριο για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που στοίχισε τη ζωή και στους 298 επιβαίνοντες. Τα θύματα προέρχονταν από 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και 196 Ολλανδοί.

Το πόρισμα του Ολλανδικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που ερεύνησε το συμβάν, κατέληξε τον Οκτώβριο του 2015, ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο ρωσικής κατασκευής. Οι ερευνητές είχαν δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι ο πύραυλος είχε εκτοξευθεί από εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, η ερευνητική ομάδα, της οποίας ηγείται η Ολλανδία, με συμμετέχουσες χώρες την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Μαλαισία και την Ουκρανία, θα συνεχίσει το έργο της κατά τη «φάση της δίωξης». Δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά τα ονόματα των υπόπτων για την κατάρριψη του αεροσκάφους.