Η κρατική αεροπορική εταιρεία της Βόρειας Κορέας, Air Koryo, εκτός από τις πτήσεις εσωτερικού πετά σε μόλις δύο διεθνείς προορισμούς, την Κίνα και την Ρωσία.

Τα ‘τουρ γνωριμίας’ με την Air Koryo που οργανώνει η Πιονγιάνγκ είναι περιζήτητα και οι ειδικές πτήσεις τσάρτερ γεμίζουν γρήγορα. Μερικά από τα αεροσκάφη της εταιρείας, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960, κάτι που αποτελεί δέλεαρ για τους λάτρεις των αεροσκαφών, και δε χάνουν την ευκαιρία να πετάξουν με αυτά.

Ένας από αυτούς είναι και ο φωτογράφος Άρθουρ Μέμπιους (Arthur Mebius), ο οποίος αφού έζησε την εμπειρία, αποφάσισε να κάνει ένα φωτογραφικό λεύκωμα για την Air Koryo. Το βιβλίο έχει τίτλο “Dear Sky — The Planes and People of North Korea’s Airline.”

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει ενεργό στόλο κλασικών ρωσικών αεριωθούμενων. Εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων και των περιβαλλοντικών περιορισμών, τα αεροσκάφη αυτά σπάνια κάνουν πτήσεις στο εξωτερικό, ωστόσο το προσωπικό είναι πάντα σε ετοιμότητα, αναφέρει ο Mobius σε συνέντευξή του στο CNNi.

Η Air Koryo διαθέτει συνολικά 15 αεροπλάνα, τέσσερα εκ των οποίων (δύο Tupolev και δύο Antonov) είναι σχετικά καινούρια, καθώς χρονολογούνται από τη δεκαετία του ‘90 και έπειτα, και είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στις διεθνείς πτήσεις. Είναι αντίστοιχα των δυτικών εταιρειών.

Παρά το γεγονός ότι στην κλίμακα αξιολόγησης Skytrax δίνεται στην εταιρεία μόνο ένα αστέρι, η εξυπηρέτηση στο αεροπλάνο είναι άψογη και το προσωπικό ευγενικό. Στις πτήσεις προσφέρεται γεύμα, ποτά, ενώ υπάρχουν και κάποιες “εκκεντρικές”προσθήκες, όπως βίντεο από συναυλίες βορειοκορεατικών συγκροτημάτων μονταρισμένων, έτσι ώστε στο φόντο να εξελίσσονται στρατιωτικά γυμνάσια.

Ο Mobius αναφέρει ότι ο κόσμος έχει περιέργεια και θέλει να δει πώς μπορεί να είναι μια αεροπορική εταιρεία σε μια τόσο ασυνήθιστη χώρα.

Στο αεροπλάνο επιτρέπεται στους τουρίστες να βγάζουν φωτογραφίες και έτσι ο Mobius δεν χρειάστηκε ειδική άδεια γι’αυτό, ωστόσο ήταν προσεκτικός με τους πιλότους και τις αεροσυνοδούς.

Το βιβλίο, όπως επισημαίνει ο Mobius, είναι διαφορετικής αισθητικής από ό,τι έχουν συνηθίσει οι Νοτιοκορεάτες, ωστόσο δεν είχε αρνητική αντίδραση από τη χώρα.

«Η εμπειρία μου είναι ότι οι Νοτιοκορεάτες θέλουν να έρθεις και να δεις αυτό που θέλουν να δεις, να περάσεις καλά να ξοδέψεις χρήματα και να φύγεις έχοντας μια θετική εντύπωση για τη χώρα» λέει ο Mobius και προσθέτει:

«Είναι πολύ ευαίσθητοι για το πώς τους βλέπει ο κόσμος. Οι επισκέπτες ενημερώνονται πριν από το ταξίδι για όσα επιτρέπονται και όσα δεν επιτρέπονται , όπως να μην βγάζουν φωτογραφίες ντόπιων χωρίς να έχουν ρωτήσει πρώτα, να μην βγάζουν τους στρατιώτες και να μην κοροϊδεύουν τους ηγέτες.

Οι ντόπιοι που γνώρισα είναι πολύ ευγενικοί και περίεργοι και καθώς δεν υπάρχουν επιλογές εναλλακτικής διασκέδασης, όλοι παίζουν μουσική και τραγουδούν. Είναι μοναδικός προορισμός, ελπίζω να ξαναπάω».

ΠΗΓΗ www.cnn.gr