Η Air Astana ανακοίνωσε τα λειτουργικά της αποτελέσματα για το 1ο εξάμηνο του 2017.

Η αεροπορική εταιρεία μετέφερε 1.894.391 επιβάτες για την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2017, εκ των οποίων 1.007.413 ήταν επιβάτες πτήσεων εσωτερικού και οι 886.978 ήταν επιβάτες πτήσεων εξωτερικού.

Η συνολική κίνηση των επιβατών αυξήθηκε κατά 12% για την περίοδο. Ενώ η αύξηση των επιβατών στις εγχώριες διαδρομές ήταν σχετικά μέτρια, 4%, η διεθνής κίνηση αυξήθηκε κατά 22%, οδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από την κυκλοφορία δικτύου μέσω των κόμβων Astana και Almaty, οι οποίοι σημείωσαν αύξηση 62%. Η άνοδος του φορτίου αυξήθηκε κατά 22% για την ίδια περίοδο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Peter Foster, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε: «Η οικονομία του Καζακστάν παρουσιάζει μέτρια ανάπτυξη μετά από δύο πολύ δύσκολες χρονιές και αναμένουμε ότι αυτό θα επιταχυνθεί καθώς η οικονομία συνεχίζει να διαφοροποιείται. Ωστόσο, η διεθνής αύξηση των επιβατών είναι πιο ενθαρρυντική, ιδιαίτερα η επιχειρηματικότητα στο δίκτυο. Η Astana EXPO 2017, η περαιτέρω μείωση των περιορισμών θεωρήσεων, ο νέος τερματικός σταθμός στο Διεθνές Αεροδρόμιο Nursultan Nazarbayev στην Astana και οι συνεχιζόμενες θετικές εξελίξεις στο εσωτερικό της αεροπορικής εταιρείας, συνδυάζονται για τη δημιουργία ισχυρής αποκατάστασης της κυκλοφορίας.

Ο κ. Foster πρόσθεσε: «Η πίεση του κόστους, που οφείλεται στις υψηλότερες τιμές καυσίμων στο Καζακστάν, έχει αυξηθεί, ωστόσο το μοναδιαίο κόστος της αεροπορικής εταιρείας παραμένει πολύ ανταγωνιστικό και μας επιτρέπει να αυξήσουμε το μερίδιό μας στις μεγάλες μεγάλες επιχειρήσεις στην αγορά. Αυτό βοηθήθηκε από την αυξημένη ευαισθητοποίηση των ξένων αγορών στην ποιότητα του προϊόντος μας και κερδίσαμε και πάλι το βραβείο Skytrax για την «Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία, στην Κεντρική Ασία και την Ινδία».

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε βελτιωμένες παροχές συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης στο διαδίκτυο ενώ πρόσφατα είχαμε συνάψει συμφωνία για την απόκτηση πέντε ολοκαίνουργιων περιφερειακών αεριωθούμενων αεροσκαφών Embraer E2 από το φθινόπωρο του 2018. Αυτά τα αεροσκάφη, που συνδυάζονται με το αεροσκάφος της οικογένειας Airbus 320 NEO, για το οποίο εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε παραγγελίες, θα οδηγήσει σε συνεχείς βελτιώσεις στην αποδοτικότητα και την ποιότητα των προϊόντων».