Το σύστημα εξαερισμού που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι των επιβατών στο αεροπλάνο αποτελεί εστία βακτηρίων, σύμφωνα με ελέγχους που έγιναν για λογαριασμό του Travel Math.

Ένας μικροβιολόγος ανέλαβε τον έλεγχο πέντε αεροδρομίων και τεσσάρων αεροσκαφών, και ανακάλυψε πως το σύστημα εξαερισμού που έχει κάθε θέση περιέχει 285 μονάδες σχηματισμού αποικιών βακτηρίων ανά περίπου 6,5 τετραγωνικά εκατοστά.

Αυτό μπορεί να φαντάζει ασήμαντο μπροστά στο πτυσσόμενο τραπέζι που διαθέτει 2.155 τέτοιες μονάδες στην ίδια κλίμακα και το οποίο κέρδισε επάξια την πρώτη θέση για το πιο αποδεδειγμένα βρώμικο σημείο στα αεροπλάνα.

Ωστόσο, το σύστημα εξαερισμού αποδείχθηκε πως έχει μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων από το καζανάκι της τουαλέτας, το οποίο διαθέτει 265 μονάδες σχηματισμού αποικιών βακτηρίων.

Επιπλέον, όσον αφορά στις κουβέρτες των αεροσκαφών, πολλοί αεροσυνοδοί αποκάλυψαν το 2015 στη HuffPost US πως παρότι ανανεώνονται κάθε πρωί, ξαναδιπλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρες για τις υπόλοιπες πτήσεις.

Το 2000 μια συνδικαλιστική οργάνωση βρήκε ίχνη βακτηρίων στις κουβέρτες και τα μαξιλάρια των αεροσκαφών, που συνδέονται με ασθένειες όπως μολύνσεις των πνευμόνων και των ματιών.

Από τότε κάποιες αεροπορικές φροντίζουν να τα αλλάζουν συχνότερα, ενώ άλλες χρεώνουν επιπλέον τον επιβάτη για καινούργια κουβέρτα ή μαξιλάρι, σύμφωνα με το CNN.

Παρόλα αυτά, τα ταξίδια σας με αεροπλάνο δεν πρέπει να επηράζονται από τις έρευνες καθώς επιβλαβή βακτήρια μπορείτε να “συναντήσετε” οπουδήποτε.