Μπορούν τα αεροδρόμια να φέρουν έσοδα στο κράτος; Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Κύπρου κο Μάριο Δημητριάδη, ναι. 

Και πως θα μπορούσε να μην ισχύει κάτι τέτοιο άλλωστε, αφού η κοινή λογική λέει πως όταν υπάρχει ομαλή λειτουργία στα αεροδρόμια, προσελκύονται περισσότεροι επιβάτες, άρα και οδηγούμαστε σε αύξηση εσόδων. 

Ο υπουργός Μεταφορών της Κύπρου μίλησε ύστερα από υπογραφή συμφωνίας με την Hermes Airports για την επέκταση του σχεδίου παροχής κινήτρων για την προσέλκυση επιπρόσθετων επιβατών, σύμφωνα με το sigmalive. Συγκεκριμένα, ο κ. Δημητριάδης τόνισε τη σημασία του σχεδίου τόσο όσον αφορά την αεροπορική κίνηση όσο και για την οικονομία της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο έχει ήδη δουλέψει, έχει φέρει επιπρόσθετους επιβάτες και έχει σημαντικά οφέλη για την οικονομία. Με τη σημερινή συμφωνία, το σχέδιο επεκτείνεται μέχρι το τέλος του 2022. Είπε, επίσης, ότι θεωρεί πως η σημαντική αύξηση που υπήρξε στον αριθμό επιβατών τα τελευταία τρία χρόνια, είναι σημαντικό επίτευγμα τόσο της κυβερνητικής πολιτικής όσο και της διαχειρίστριας εταιρείας. Απαντώντας σε ερώτηση για τη μεγάλη κίνηση που υπάρχει στα αεροδρόμια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά πόσο τα αεροδρόμια έχουν φτάσει στα όριά τους, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι δεν έχει περιοριστεί με κανένα τρόπο η προσέλκυση επιπρόσθετων επιβατών λόγω της δυνατότητας των αεροδρομίων, αφού, όπως είπε, μπορούν να εξυπηρετήσουν επιπρόσθετους επιβάτες. Για το θέμα της επέκτασης των υποδομών σε περίπτωση που χρειαστεί, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες πρόνοιες μέσα στη σύμβαση. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε κάποια σχεδιασμό, είναι σε διάλογο με τους τεχνοκράτες του Υπουργείου και θα είναι έτοιμη όταν χρειαστεί να εξυπηρετήσει επιπρόσθετους επιβάτες.

«Μακάρι να έρθουν επιπρόσθετοι επιβάτες και να είστε σίγουροι ότι θα τους εξυπηρετήσουμε», ανέφερε.

Ερωτηθείς γιατί ενώ υπάρχει αύξηση στην επιβατική κίνηση τα έσοδα κράτους είναι μειωμένα το 2016 σε σχέση με το 2015, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι εκεί υπάρχει μια παρεξήγηση, αφού τα έσοδα του κράτους αυξάνονται κάθε χρόνο λόγω αυξημένης αεροπορικής κίνησης. Εξήγησε ότι το 2015 υπήρξε ένα ποσό το οποίο είχε προκύψει λόγω μιας συμφωνίας που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια και για αυτό φαινόταν μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2016.

Υπενθύμισε ότι με βάση τη συμφωνία που υπάρχει έχουν κτιστεί δύο αεροδρόμια αξίας πέραν των 600 εκ. ευρώ, ενώ η Κυβέρνηση παίρνει μερίδιο από τα έσοδα της εταιρείας 33%. Αυτή, είπε, θεωρείται μια πολύ καλή συμφωνία για το κράτος. Πρόσθεσε πως το όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία από τη συμφωνία που έχει γίνει μαζί με το κόστος για να κτιστούν τα αεροδρόμια, έχει ξεπεράσει αυτή τη στιγμή το 1 δισ. ευρώ συνολικά. Τα έσοδα που προκύπτουν για το κράτος από τη διαχείριση των αεροδρομίων είναι μεταξύ 30-35 εκ. ευρώ ετησίως, όπως αναφέρθηκε στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας.

Τέλος, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι προτού κτιστούν τα δύο μοντέρνα αεροδρόμια, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ένα σωρό προβλήματα στη λειτουργία των αεροδρομίων, όπως απεργίες και η μη ύπαρξη της υπηρεσίας προς τους επιβάτες. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, υπάρχει μια πολύ καλή υπηρεσία για τους επιβάτες, ενώ, όπως είπε, τα παράπονα που προκύπτουν είναι επειδή οι πολίτες περιμένουν ακόμα περισσότερη εξυπηρέτηση.