Συμπτώματα του jet lag, της παρενέργειας που βιώνει κανείς όταν περνά από τη μία χρονική ζώνη στην άλλη, είναι η αϋπνία, η ναυτία, οι στομαχικές διαταραχές.

«Η βασική αρχή του jet lag είναι η διαταραχή του βιολογικού ρολογιού του σώματος», δήλωσε ο Καθηγητής, Steve Simpson στο Business Insider.

«Όλοι έχουμε κάτι που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός και οργανώνει τα πάντα. Είναι ένα πολύ λεπτό βιολογικό ρολόι που επιδρά σε κάθε κύτταρο και όργανο του σώματός μας και ελέγχεται από το μεγάλο βιολογικό ρολόι στον εγκέφαλό μας».

Κάθε κύκλος του κιρκάδιου ρυθμού διαρκεί 24 ώρες και κάθε μέρα ξεκινά από την αρχή.

Όταν, όμως, βρίσκεται κανείς μέσα σε μεγάλες πτήσεις και περνά από τη μία ζώνη ώρας στην άλλη, το ρολόι αυτό δυσκολεύεται να ξεκινήσει από την αρχή. Ως αποτέλεσμα, επηρεάζεται ο ύπνος, ο μεταβολισμός, οι γνωστικές λειτουργίες και η λειτουργία του εντέρου.

Για το λόγο αυτό ο Simpson, συνεργάζεται με την αεροπορική εταιρεία Qantas προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα του jet lag μετά τα μεγάλα αεροπορικά ταξίδια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή προτείνεται μερικές ημέρες πριν από την πτήση, να αλλάζει ο επιβάτης το πρόγραμμα του ύπνου και τα γεύματά του, καθώς και την έκθεση στο φως, ώστε να ταιριάζουν στον προορισμό που θα επισκεφτεί.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Simpson, προτείνει άνετα ρούχα και αρκετο νερό, ενώ καλό θα ήταν να αποφύγει κανείς τα ανθρακούχα ποτά, λόγω των στομαχικών διαταραχών που μπορεί να προκαλέσουν. Επιπλέον, αν σκοπεύει ο επιβάτης να κοιμηθεί κατά την διάρκεια της πτήσης, συμβουλεύει να το κάνει όταν θα είναι νύχτα και στον προορισμό του. Δηλαδή, αν κατά την διάρκεια του ταξιδιού του, είναι ημέρα στον προορισμό του, τότε να παραμείνει όσο περισσότερο ενεργός γίνεται.

Τέλος, κατά την άφιξη ο καθηγητής προτείνει στον ταξιδιώτη να μπει όσο πιο γρήγορα μπορείτε στο πρόγραμμα της χώρας που έχει βρεθεί και να αποφύγει να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο κουρασμένος κι αν αισθάνεται.