Ιδιωτικά αεροσκάφη για τις μετακινήσεις του στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, ναύλωσε επανειλημμένα ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Τομ Πράις, με αποτέλεσμα να προκαλέσει καταιγισμό επικρίσεων τόσο από κοινοβουλευτικούς όσο και από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πέντε δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί απαίτησαν την παραίτηση του Πράις. Αιτία, μια πτήση μετ’ επιστροφής Ουάσινγκτον-Φιλαδέλφεια με ιδιωτικό, μισθωμένο αεροσκάφος έναντι 25.000 δολαρίων, μολονότι καθημερινά εκτελούνται πολλά τακτικά αεροπορικά δρομολόγια που συνδέουν τις δύο πόλεις της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι οι επίμαχες μετακινήσεις έγιναν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του. Ωστόσο, είχαν προορισμούς τοποθεσίες όπου ο Τομ Πράις έχει ιδιοκτησίες, φίλους και συγγενείς.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό ειδησεογραφικό περιοδικό Politico, το οποίο αποκάλυψε την υπόθεση, περίπου 26 μετακινήσεις του Πράις με αυτόν τον τρόπο από την αρχή της χρονιάς, είχαν συνολικό κόστος που ξεπέρασε τα 400.000 δολάρια.

«Σήμερα, θα υπογράψω μια προσωπική επιταγή στο υπουργείο Οικονομικών για να καλυφθεί το κόστος των μετακινήσεων μου με ιδιωτικά αεροσκάφη. Οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν δεκάρα για τις θέσεις μου σε αυτά τα αεροσκάφη», ανέφερε ο Πράις σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ο εκατομμυριούχος υπουργός δεν διευκρίνισε, ωστόσο, το ύψος του ποσού που θα αποδώσει στο υπουργείο Οικονομικών, ούτε εάν θα καλύψει το κόστος μόνο των δικών του κρατήσεων θέσεων ή και το κόστος της μετακίνησης των συνεργατών του που ταξίδεψαν μαζί του.

Ο Τομ Πράις υποσχέθηκε ότι στο εξής δεν θα μετακινείται παρά μόνο με τις πτήσεις της γραμμής.

Εξάλλου, οι κανονισμοί για τα στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ορίζουν ότι ακριβώς αυτό πρέπει να κάνουν, εκτός εάν είναι αδύνατο να φθάσουν εκεί όπου πρέπει την ημερομηνία που πρέπει.